Soome seab võõrastele marju­listele mängureegleid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Priit Simson.

Põhjanaabrite ametnikud on mõelnud välja eeskirjad 4000 välismaalt saabuva marjanoppija jaoks, et vältida varasemaid konflikte. Põhja-Soome elanikud on eelmistel aastatel väljendanud oma nördimust, kui välismaalastest marjulised on tunginud nende harjumuspärastesse marjakohtadesse. Samuti on kohalikud süüdistanud võõramaalasi keskkonna kahjustamises.

Uued reeglid peaksid kaitsma mitte soomlastest professionaalseid marjanoppijaid, vaid pensionäre ja lapsi, kel meeldib metsas mustikal käia. Samuti näevad reeglid ette kohalike elanike informeerimist, kust võõrmarjulised pärit on ja mis keelt nad räägivad.


Reeglite autorid loodavad, et need aitavad vähendada konflikte elanike ja võõrmarjuliste vahel, kuna tänavu ennustavad nad veelgi suuremat hulka välismaalaste saabumist Soome marjasaagi korjamise ajaks.


Neli tuhat marjakorjajat alustab tööd sel nädalavahetusel. Peamiselt on nad pärit Taist, aga ka mujalt Ida-Aasiast, Venemaalt ja Ukrainast. Soome toidufirmad on selleks tailastele korraldanud koolituse kohalike kommete, seaduste ja hügieenitavade teemal. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles