Liilia Mänd: Ohud jõulutulede säras

, Lääne politseiprefektuuri korrakaitseosakonna preventsiooni- ja patrulltalituse vanemkonstaabel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo ennetusteenistuse vanemkonstaabel Liilia Mänd.
Politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo ennetusteenistuse vanemkonstaabel Liilia Mänd. Foto: Lääne politseiprefektuur

Käes on jõuluaeg – ootuste ja rahu aeg. Ent ometi paneb politseinikke südant valutama eesseisev nädalatepikkune koolipuhkus.


Talvevaheaeg pakub ühelt poolt palju rõõmu ja vabadust, kuid teiselt poolt toob enesega kaasa ka palju ohtusid. Lapsed ei ole enam kooli, paljude laste puhul ka lasteaia hoole all.



Pikkadel päevadel tuleb lastel iseseisvalt toime tulla. Tänuväärsel kohal on nüüd vanavanemad, sugulased ja miks mitte sõbradki.



Ühiste jõududega tuleks sisustada laste puhkus rõõmsaks ja meeldejäävaks. Leida lõpuks aega ka nendeks toiminguteks, mida argipäevad keerulisteks kujundavad. Lastevanematel tasub mõelda läbi võimalused, mis laste vaheaja huvitavaks ja puhatavaks teevad. Samas ei tohiks kaduda valvsus ja hool.



Mõni lapsele päevajooksul tehtud telefonikõne enam või mõni ühine lõunapaus annavad vaheldust ja kindlustunnet nii lapsele kui vanemale.



Kuigi õhtuti pole tarvis õppetööga tegeleda, ei peaks lapsed hiliste tundideni õues viibima. Sügisest on keelatud alla 16-aastasel alaealisel viibida ilma täiskasvanud saatjata avalikes kohtades kell 23 – 6. Selline piirang on ikka eelkõige laste endi kaitseks. On ju iga vanem huvitatud sellest, et tema laps oleks elus ja terve, oleks kaitstud ohtude ja õnnetuste eest.



Selleks pakubki riik tuge seaduste näol etteantud piirangutega. Loomulikult protestivad teismelised täis trotsi ja vastupanu reeglite vastu, kuid siin on koht jääda ema-isal oma nõudmiste juurde, pakkudes oma lastele tegelikult turvatunnet.



Ka vanematele lastele tuleks võimaldada mõnusat äraolemist pigem kodus kui tänaval. Lapsele kaasaantud taskuraha eest võiks lapsel lubada veeta kodune õdus õhtu sõprade seltsis. Kui teie laps palub luba sõbra juurde jääda, vestelge kindlasti ka sõbra vanematega.



Kindlasti ei tohi alaealisi jätta järelevalveta. Vaatamata usalduslikule suhtele lapse ja vanema vahel, võivad noore inimese tõekspidamised mingis olukorras kõikuma lüüa ning üsna kiiresti võivad sündmused õigelt teelt kõrvale kalduda.



On juhuseid, kus omapäi jäetud noor kutsub külla sõbra, sõber toob kaasa teise sõbra ning too omakorda teatab vabast place`st oma tuttavatele.



Sellelaadne info liigub noorte seas kiiresti ning nõnda väljubki olukord kontrolli alt – ka selle noore jaoks, kes algul vaid sõbraga õhtut veeta kavatses.



Sellistel noortekogunemistel varitsevad ohud alkoholimürgitusest tulekahjuni, kaklemistest vägistamisteni. Hiljem on õnnetud kõik ning tagajärjed liigvalusad, et jääda meelde õppetunnina.



Kuigi jõulueelsus paneb meid kõiki kiirustama, teame et ees on nauditavad hetked lähedaste seltsis. Paraku aga on neil õhtutel palju üksikuid inimesi – ka lapsi.



Meenub kui eelmisel jõululaupäeval jooksin vahetult enne poodide sulgemist unustatut ostma, nägin poekoridori pingil istumas kahte noormeest.



Üks neist tegeles mobiiliga ning teine vaatas käsipõsakil enese ette. Ostu sooritanuna lahkusin poest ning need noored mehed istusid seal samamoodi – ümbritsetuna tühjuse ja ükskõikse rahuga. Jõululauas sai perekeskis arutatud nende noorukite lugu ning seatud erinevaid hüpoteese – ehk selleks, et hajutada kurbmõtteid, mis tekkisid minul neid noormehi istumas nähes.



Mis oli nende noormeeste mõtteis või mida nad tundsid, kas keegi neid jõululauda ootas – jääbki teadmata.



Lapsevanemad, hoolige ka oma laste sõpradest. Vestelge lastega, kus ja kuidas veedavad pühi nende sõbrad.



Olge tähelepanelik ning vajadusel pakkuge kodusoojust ka oma lapse sõbrale – ärge jätke neid üksi istuma kaubanduskeskusesse.



Ka aastavahetuse pidu olgu lastega peredes ikkagi pere pidu. Tuleb meeles pidada, et pokaal vahuveini aastavahetusel ei ole alaealise puhul norm. Kahjuks selgitavad üsna tihti joobes alaealised politseile, et ema või isa lubasid ja ise pakkusid jooki, et aastavahetuse puhul ikka võib.



Sellise teo puhul võib olla tegemist vanemate poolt alaealise kallutamisega alkoholi tarvitamisele, mis on karistatav karistusseadustiku järgi ning karistusena on sel juhul ettenähtud rahaline karistus või kuni üheaastane vangistus.



Lapsed ei tarbi alkoholi, kui täiskasvanud neile ei osta, ei paku, ei müü seda. Vaid selliselt suhtudes ja käitudes saavad meie lapsed elutervelt nautida peomelu, mõnusat koosolemist armsate inimestega, iseseisvust ja kõike muud, mida pakub meile kingiks jõulukuu.



Meie, täiskasvanud, saame paljuski kaasa aidata sellele, et ohud ei tuhmistaks jõulutulede sära. Turvalist vaheaega Teie lastele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles