Korvpalli-meistrivõistlused koguvad tuure

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa meistrivõistluste avamängus võitis Aravete/Kontsertlavad.ee 84:58 Korvpalliklubi 7 I meeskonda. Kumbki osapool kohtumisega päris rahule ei jäänud, sest ka võitjate poolel mänginud Raido Rohi (nr 55) tunnistas, et nende esitlus oli rabe.
Järvamaa meistrivõistluste avamängus võitis Aravete/Kontsertlavad.ee 84:58 Korvpalliklubi 7 I meeskonda. Kumbki osapool kohtumisega päris rahule ei jäänud, sest ka võitjate poolel mänginud Raido Rohi (nr 55) tunnistas, et nende esitlus oli rabe. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Järvamaa korvpalli-meistrivõistluste esimene mäng sel teisipäeval käivitas rohkem kui sajast mängust koosneva maratonvõistluse. Järvamaa meister selgub aprilli keskel.

Järva Teataja küsitletud kuue meeskonna esindajad võimalikke tulemusi ennustada ei osanud. Küll tunnistas enamik, et konkurents on tänavu eriti tugev. Põhipuuduseks pidasid nad vähest harjutamist.
Meistrivõistlustel teeb kaasa 12 meeskonda, eelmisel aastal oli neid 11. Kuus võistkonda mängib esimeses ehk tugevamas ja kuus teises liigas.
Võitjaks võivad tulla kõik
Esiliigas on tänavu kaks uustulnukat: Aravete/ Kontsertlavad.ee ja Kareda. Karedalaste treener Kalev Teder ütles, et viimasel kahel aastal meeskond meistriliigas osalenud ei ole. «Selleks aastaks moodustatud võistkonnas on enamik Karedalt pärit mehed, kes on siit mängijateed alustanud,» ütles ta.
Vastloodud meeskonna motivatsioon on Tederi hinnangul kõrge. «Mehed olid üksteist üle pika aja nähes ikka väga rõõmsad,» tunnistas ta.
Kareda meeskonna puuduseks peab Teder vähest harjutamist ja kokkumängu. Suurimatest konkurentidest Teder kedagi esile ei toonud, kuid märkis, et esiliiga viis meeskonda võivad kõik üllatada. «Esimesed järeldused saab teha ikkagi kohtumiste põhjal,» lisas ta.
Kareda esimene vastane oli eile eelmise aasta meister Kuma. «Läheme nende vastu oma mängu mängima,» ütles Teder enne kohtumist.
Aravete meeskonna esindaja ja mängija Raido Rohi ütles, et võistkond koosneb osaliselt vanematest mängijatest, kes käisid meistrivõistlustel Ambla SK koosseisus juba viis-kuus aastat tagasi. «Lisaks mõni noorem mees ka,» lisas ta.
Ka Rohi tunnistas, et harjutada pole pikalt saanud ja kokkumängu napib. «Samas võib meie plussiks pidada piisava arvu mängijate olemasolu,» lausus ta. «Pink on pikk, kokku on meid 15 meest.»
Järvamaa meistrivõistluste avakohtumises oli Aravete 84:58 üle Korvpalliklubi 7 I meeskonnast. Rohi hinnangul oli nende esitus üpriski rabe. «Võit ausalt öeldes üllatas,» tunnistas ta. «Eks asi seisa harjutamise taga.»
Kogemus osutub
tulemusest tähtsamaks
Erinevalt teistest on Viking Window meeskonna treeneri Janno Viilupi hinnangul meeskonna trump üksteist tundev tuumik ja hea koostöö. «Mängime meistrivõistlustel põhimõtteliselt sama koosseisuga nagu kuus-seitse aastat tagasi,» sõnas ta.
Eelmisel aastal tuli Viking Window hõbemedalile, enne seda oli kolm aastat järjest meister. «Oleme ikkagi võistluste viiekordsed võitjad ja meid ei tasuks alahinnata,» ütles Viilup. «Kindlasti anname vastastele tugevaid lahinguid.»
Võistluste edasist käiku ei soovinud Viilup ette ennustada. «Pall on ümmargune ja alles esimesed tulemused annavad aimu, kes millisele kohale tulla võib,» põhjendas ta. «Esiliigas teeb kaasa häid mängumehi ja kõik võivad üksteist võita.»
Järvamaa meistrivõistluste plussiks peab Viilup asjaolu, et mängijaid on arvukalt ja mänge jätkub. «See on elav turniir, kus paari kuu jooksul tuleb hästi tihedalt mänge,» selgitas ta. «Pinge on kogu aeg peal ja asi ei vaju ära.»
Kuigi hea tulemus kohalikel meistrivõistlustel on tähtis, on Viilupi väitel need mängud meeskonnale rohkem treeningute eest. «Meistrivõistluste mängud on tulevaste esiliiga kohtumiste tarvis vormi kogumiseks väga kasulikud,» märkis ta.
Meistrivõistlused Viking Window meeskonnal hästi ei alanud. Neljapäeval jäi ta 71:80 alla Ambla SK-le.
Korvpalliklubi 7 I ja II meeskonna treener Alo Kivimäe ei osanud suuri järeldusi teha. «Tänavu osaleme nagu eelmistelgi kahe meeskonnaga: Korvpalliklubi 7 I mängib esimese ja Korvpalliklubi 7 II teises liigas,» selgitas ta.
Kivimäe hinnangul on klubi esimene võistkond teiste esiliiga meeskondadega võrreldes suhteliselt lühike, mis võib probleemiks kujuneda. «Meeskonna trump on mängijate kiirus,» lisas ta.
Teises liigas mängiva Korvpalliklubi 7 II moodustavad noored mehed. Kivimäe ütles, et neil on ka vähe mängukogemusi. «Eelmisel aastal saime nendega kokkuvõttes vaid ühe võidu ja jäime viimasele ehk 11. kohale,» lausus ta. «Nende puhul on iga võit hea saavutus.»
Kivimäe põhimeeskond tuli eelmise aasta meistrivõistlustel viiendaks. «Nimekirju vaadates tunduvad esiliiga meeskonnad võrdsed, aga tegelikult on konkurendid ikka väga tugevad,» arutles ta. «Viienda kohaga jääksin ka tänavu rahule, sellest parem tulemus on juba super.»
Meistrivõistluste avamängus kohtus Korvpalliklubi 7 I Aravetega ja kaotas. Kivimäe hinnangul mängisid nad kehvasti. «Jäime hätta nende maa-ala kaitsega,» selgitas ta. «Ei tea, kas oli tegu esimese mängu ärevuse või millegi muuga, aga vastane on täiesti võidetav.»
Paide Masinatehase mängija Kalle Kalvik ei osanud meeskonna erilisi tugevusi nimetada. «Me pole eriti koos mängida saanud, seetõttu pole ka kogemusi,» põhjendas ta. «Meistriliigas mängime alles teist aastat, eelmise aasta kümnes koht erilist rahulolu ei pakkunud.»
Paide Masinatehase miinuseks peab Kalvik mängijate erinevat mänguoskust. «Põhimõtteliselt on meeskond üles ehitatud paari tugevama mängija peale,» sõnas ta.
Esiliiga meeskondadele nad Kalviku meelest vastu ei saa. «Et mängime teises liigas, pean sealsetest võistkondadest tugevaimaks konkurendiks Koerut,» ütles ta. «Meie eesmärk on saada põhiturniirilt võimalikult palju punkte.»
Kolmapäevases mängus oli Paide Masinatehas 95:85 üle Koigist. Kalvik tulemusega päris rahule ei jäänud. «Koeru noored mängijad surusid peale kiire mängutempo ning aeg-ajalt ei jõudnud me neile järele,» selgitas ta. «Rahulikuma mängu korral oleks meil olnud rohkem aega oma rünnakuid üles ehitada.»
Kaitseliit/Väätsa meeskonna esindaja ja mängija Enn Lehtpuu sõnas, et nende parim koht tuli 1996. aastal, mil nad tulid maakonna meistriks.
Hiljem pole Väätsal nii hästi läinud, näiteks 2007. aasta üheksanda koha vahetas meeskond eelmisel aastal seitsmenda vastu.
Kaitseliit/Väätsa tugevuseks peab Lehtpuu, et mehed naudivad oma mängu. «Kui tuleb võit, on hea,» tunnistas Lehtpuu. «Vastasele allajäämise korral mingit kaotusekibedust me ei tunne.»

TEAVE

Järvamaa korvpalli-meistrivõistlused 2009
I liiga:
Ambla SK (Elari Jõendi, Taavi Leinart, Timo Matikainen, Joonas Laur, Veiko Simm, Rein Roosmäe, Meelis Matkamäe, Rain Ots, Siim Regat, Romet Ruse, Rauno Tikko, Indrek Triisberg, Andres Reial).
Aravete/Kontsertlavad.ee (Argo Klemmer, Janek Lahe, Jaanus Püümann, Toomas Timma, Ivar Rooden, Alvar Suun, Erkko Linnas, Olari Murumaa, Raido Kuusk, Raido Rohi, Priit Simson, Tõnis Voore, Martin Tamlak, Romet Udeküll, Reimo Treier).
Kareda (Martin Talviste, Eelar Külmallik, Ott Palu, Joosep Kivimäe, Ardo Krass, Mikk Teder, Martin Mardo, Alar Meister, Anton Tõštšuk, Priidu Talviste, Andres Seire, Anti Maimann, Ruve Reinaste, Taavi Vilipõld, Taavi Pappel).
Korvpalliklubi 7 I (Fredy Alviste, Egon Hermanson, Gert Vatsel, Marko Mets, Kristjan Urm, Mirko Oja, Robert Rool, Rauno Raivo Runnel, Juhan Sampka, Erko Tapp, Alo Kivimäe).
Kuma (Silver Hansen, Taavi Kuusik, Ülar Kaldasaun, Ott Koobas, Henrik Rooba, Erjo Paris, Karri Kuus, Märt Mäesalu, Arkko Pakkas, Martin Rausberg, Menhard Mardo, Märt Tralla, Jaanus Annok, Ardi Oja, Raido Roos).
Viking Window (Priit Aavik, Kaspar Allese, Rain Aolaid, Janek Jõesaar, Kaivo Kiple, Raul Kõiv, Erki Lehtpuu, Harles Luts, Indrek Martoja, Viljar Pennert, Märt Rohlin, Margus Taada, Tõnis Tõnström, Ilja Veis, Janno Viilup).

II liiga
Koeru SK (Tõnu Aava, Tarmo Aava, Taavi Aava, Aivar Lagenõmm, Vallar Alba, Vahur Rebane, Andres Pajula, Sten Karro, Bert Tippi, Sander Karro, Rene Järvmägi, Karel Voolaid).
Koigi SK (Taavi Leedmaa, Erki Leedmaa, Janar Metsapool, Argo Kreek, Indrek Kivi, Heikki Povvat, Rivo Nurklik, Karl Luha, Martin Kasemetsa, Kristjan Kams, Siim Kams, Kristjan Sardis, Ülar Grauberg, Viljar Kams, Kristjan Tavinof).
Korvpalliklubi 7 II (Gert Jürisoo, Vaigo Mikson, Kristen Meister, Franz Murula, Ken-Kristjan Männilaan, Garri Mölder, Rauno Nurklik, Richard Rõngelep, Heinar Sotnik, Kerhard Talviste, Gerhard Markus Trumm, Reimo Vellemaa, Mihkel Narusberg).
Paide Masinatehas (Kalle Kalvik, Marko Virkoja, Maidu Luts, Ülar Ševerev, Ramon Võigas, Aivo Lepp, Arsen Abeljan, Kristo Kiik, Riivo Salla, Ülar Viitmaa, Karlis Valtin, Raido Kangur, Janar Olde, Alar Eelsaar, Siim Nugis).
Türi Autokeskus (Margus Marrandi, Ilmar Surva, Ardo Klaaren, Jaanus Laidna, Madis Pill, Erki Pellja, Allan Kallur, Tanel Viljat, Mehis Muru, Priit Nigols, Kristjan Jäärats, Kalev Reinaste, Janek Marrandi, Veiko Vahesalu, Ivo Kohtring).
Kaitseliit/Väätsa (Enn Lehtpuu, Kaido Mettus, Ulvar Järvepera, Toomas Leif, Viljar Merisalu, Raiko Mets, Margus Meesak, Margo Einma, Marti Ilves, Kert Keerles, Karel Lieberg, Tarmo Lehtpuu, Rainer Pesti, Margo Must, Tarmo Tuuleveski).

Põhiturniir kestab 20. märtsini, pärast seda algavad kohamängud lõpetab 19. aprillil finaalmäng.
Mängud on kolmapäeviti Koigi, neljapäeviti Paide ühisgümnaasiumi ning reedeti Väätsa ja Aravete võimlas.
Allikas: Korvpalliklubi 7
kodulehekülg kk7.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles