FSB poolt kinni hoitud Kristafovitšile tagastati pass alles Eesti konsuli sekkumisel

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Kristafovits.
Jevgeni Kristafovits. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peterburi lennujaama Pulkovo piiripunktist Eestisse tagasi saadetud noorteühingu Avatud Vabariik juhi Jevgeni Krištafovitši sõnul oli kogu lennujaamas viibimise aja tema reisidokument FSB (Venemaa Föderatsiooni Föderaalne Julgeolekuteenistus) ametnike käes, kes keeldusid talle seda tagastamast ja olukorda pidi lahendama Eesti Vabariigi konsul.

«Esialgselt võtsid nad passi ära põhjendusega, et peavad mind registreerima tagasilennule. Kui sellest hetkest oli möödas juba kolm tundi, palusin neil mulle reisidokument ikkagi tagastada, kuid FSB ametnikud keeldusid ja sõnasid, et tagastavad passi siis, kui nemad nii otsustavad,» ütles Kristafovitš.

Sellise vastuse peale kontakteerus mees Eesti konsuliga Peterburis, kes asus tegutsema. Konsul võttis ühendust Vene välisministeeriumiga, kes omakorda kontakteerus FSB-ga. Pass tagastati Krištafovitšile siiski alles vahetult enne pardaleminekut.

«See on tüüpiline Venemaa bardak – kui ametnikul on mingil põhjusel mugavam sinu passi enda käes hoida, siis ta lihtsalt teeb seda, sülitades seeläbi nii oma enda riigi seadustele kui ka rahvusvahelisele tavale. Olles ilma passita, puudus mul näiteks õiguslik võimalus pöörduda kasvõi sealsamas Pulkovos asuva konsulaarpunkti poole abi saamiseks. Ma olin selles tsoonis lihtsalt eikeegi. Õnneks ma tean,

kuidas oma õiguste ees seista ja mu telefoniraamat sisaldab arvukalt vajalikke numbreid,» kirjeldas läbielatud situatsiooni Krištafovitš.

«FSB ametnike käitumine oli olukorrale tagasi mõeldes täiesti müstiline. Ma olen väga tänulik Eesti konsulile Tiina Maibergile, tänu kelle isiklikule ja väga intensiivsele sekkumisele ma üldse nii kiiresti tagasilennule sain ning õnnelikult koju naasin,» lisas ta.

Krištafovitš pidi Eesti esindajana osalema EL-Venemaa Kodanikuühiskonna Foorumil, mis algab Peterburis täna. FSB keeldus meest aga maale lubamast, viidates sissesõidukeelule.

Foorumil esinevad  avakõnedega Euroopa Liidu esinduse juht Vene Föderatsioonis Fernando M. Valenzuela, Euroopa Liidu inimõiguste eriesindaja Stavros Lambrinidis ning Venemaa presidendi juures tegutseva kodanikuühiskonna ja inimõiguste komisjoni esimees Mihhail Fedotov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles