PRIA juht tunnistab viga: maksame emadele palgavahe tagasi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA peadirektor Jaan Kallas.
PRIA peadirektor Jaan Kallas. Foto: Raigo Pajula

PRIA peadirektor Jaan Kallas tunnistas, et lapsehoolduspuhkuselt tööle tagasi tulnud emade palga vähendamine ei olnud õige, mistõttu otsustas amet 40 naisele palgavahe tagantjärele kinni maksta.

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et paar viimast aastat kehtis PRIAs kord, kus pikaajaliselt lapsehoolduspuhkuselt tulijatele maksti ajutiselt 10 protsendi võrra varasemast väiksemat palka.

PRIA põhjendas 2009. aastast kehtinud korda sellega, et lapsehoolduspuhkuselt naasev töötaja vajab tööle sisseelamiseks aega ja lisakoolitust. Töötajad pidid allkirjastama lepingulisa.

Tegelikult on tööandja kohustatud pakkuma lapsehoolduspuhkuselt naasjale sama palgaga tööd. Lisaks keelab soolise võrdõiguslikkuse seadus panna inimest ebasoodsasse olukorda seoses tema lapsevanemaks olemise või perekondlike kohustuste täitmisega.

PRIA käitumise mõistsid hukka mitmed naisühendused ja Eesti Lastevanemate Liidu juhatuse esimees Enn Kirsman, kes ütles, et emadele oleks viisakas palgavahe tagasi maksta. Seevastu leidis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kelle valitsemisalasse PRIA kuulub, et saamata jäänud raha pole vaja tagantjärele maksta, kuna vahendeid selleks pole ja need asjad vormistati kahepoolsete kokkulepetena.

Siiski teatas PRIA täna, et lähiajal makstakse kõigile, keda palga vähendamine puudutas, saamata jäänud summa tagantjärele välja. PRIA lisas, et vabandab lapsehoolduspuhkuselt naasnud töötajate ja avalikkuse ees.

«Hindasime ümber PRIAs varem tehtud otsused ja kaalusime oma võimalusi tagasimakse teha,» selgitas ameti peadirektor Jaan Kallas. «Oleme viimastel päevadel olukorda arutanud ka põllumajandusministriga. PRIA tunnistab oma viga ja sellepärast peame õigeks palgavahe hüvitada.»

Neid inimesi, keda see puudutab, on PRIA andmetel 40.

«Summade arvestamine iga töötaja kohta pole veel lõplikult valmis, suurusjärk on 19 500 eurot,» lisas Kallas. See summa sisaldab ka sotsiaalmaksu ehk teenistujad saavad ca 14 600, millelt läheb omakorda maha tulumaks.

«Raha võtame PRIAst tuleva aasta eelarvesse ülekantavate personalikulude realt,» ütles Kallas. «See tekib näiteks haiguslehel olijate ja täitmata jäänud töökohtade palgafondi arvel.»

PRIA teatel enam alates 1. oktoobrist sellist palgaerinevust lapsehoolduspuhkuselt naasnutele ei rakendata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles