USA hinnangul peaks Põhja-Korea ähvardamise asemel oma inimesi toitma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland.
USA välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland. Foto: SCANPIX

USA välisministeerium teatas teisipäeval vastuseks Põhja-Korea ähvardustele, et riik peaks ärplemise asemel tegelema hoopis oma inimeste toitmisega.

Välisministeeriumi eestkõneleja Victoria Nulandi sõnul peaks Põhja-Korea lõpuks mõistma, et ähvardustega ei saavuta midagi.

«Rakettidega ähvardamise asemel peaksid nad hoopis mõtlema, kuidas oma inimesi toita,» märkis Nuland.

Põhja-Korea riiklik kaitsekomitee ähvardas varem päeval, et neil on raketid, mis suudavad tabada sihtmärke ka Ühendriikide südames.

Riiklik uudisteagentuur KCNA vahendas terves reas teadetes komitee eestkõneleja sõnu, kelle kinnitusel on nende «strateegilised raketijõud» võimelised tabama mitte ainult USA vägesid Korea poolsaarel, vaid sihtmärke ka Jaapanis, Guamis ja isegi Ühendriikide mandriosas.

Komitee pressiesindaja kinnitas ühtlasi, et Pyongyang on valmis vastu astuma mistahes vaenlasele ja ohule - «tuuma vastu tuuma, rakettide vastu raketid».

Komitee tegi avalduse vastuseks värskele USA ja Lõuna-Korea kokkuleppele.

«Me ei kavatsegi varjata, et revolutsioonilised relvajõud, sealhulgas ka strateegiline raketivägi, on võimelised tabama Lõuna-Korea vaenuvägesid ja USA sõjajõude mitte ainult Korea poolsaarel, vaid ka Jaapanis, Guamis ja isegi USA mandriosas,» lisas eestkõneleja.

Lõuna- Korea rahvusliku julgeoleku nõunik Chun Yung-woo ütles pühapäeval, et Lõuna-Korea ja USA jõudsid kokkuleppele Lõuna-Koreas baseeruvate raketisüsteemide tegevusulatuse enam kui kahekordistamises, millega kaetakse kogu Põhja- Korea territoorium. USA-ga saavutatud kokkulepe võimaldab Lõuna-Koreal paigaldada seniste kuni 300-kilomeetrise tegevusulatusega rakettide asemel kuni 800-kilomeetrise tegevusraadiusega rakette, ütles Chun.

«Kokkuleppe peaeesmärk on ohjeldada Põhja- Korea sõjalisi provokatsioone,» lisas julgeolekunõunik.

Põhja- Korea asevälisminister Pak Kil-yon hoiatas kuu alguses ÜRO Peaassambleel kõneledes, et Korea poolsaar on muutunud maailma kõige ohtlikumaks paigaks, kus säde võib vallandada tuumasõja ning selles on peasüüdlaseks USA vaenulik poliitika.

Asevälisministri hinnangul teostab USA Põhja- Korea suunas vaenulikku ja agressiivset poliitikat, mis on muutunud «pidevate vastasseisude ja tülide õelaks keeriseks».

Pak süüdistas Ühendriike ühtlasi kavatsuses okupeerida jõuga kogu Korea poolsaar ja kasutada seda hüppelauana oma strateegia läbiviimisel, milleks on kogu Aasia valitsemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles