Paet: euroliidu kõhklused pidurdavad Lääne-Balkani reforme

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisplakatid Montenegro pealinnas.
Valimisplakatid Montenegro pealinnas. Foto: SRDJAN ILIC/AP

Euroopa Liidu välisministrite kohtumisel Tšehhis Hluboká nad Vltavous keskendusid ministrid Lääne-Balkani riikide lähendamisele Euroopa Liidule.


Eesti välisministri Urmas Paeti sõnul oleksid praegu täheldatavad Euroopa Liidu kõhklused Lääne-Balkani riikide edasisel toetamisel selge tagasilöök. «EL peab Lääne-Balkani riikide reformide toetamisse suhtuma täie tõsidusega. Nii tuleb praegu edasi liikuda Montenegro liitumisavaldusega, nii nagu varem on käsitletud ka teiste riikide samalaadseid avaldusi,» lausus Paet.

Välisministri sõnul on positiivne, et Makedoonias läbiviidud presidendi- ja kohalike valimiste esimene voor sujus probleemideta ning ka eelseisev teine voor peab vastama kõigile rahvusvahelistele standarditele.

Paet pidas väga oluliseks ka viisalihtsustusega kiiret edasiliikumist eesmärgiga jõuda Lääne-Balkani riikidega võimalikult kiiresti viisavabaduseni. «Nii on näiteks Serbia ja Makedoonia täitnud olulise osa nõuetest ja on aeg Euroopa Liidu poolt viisavabaduse osas otsuste langetamiseks. Selles küsimuses on oluline individuaalne lähenemine riikidele,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles