Montenegros valitakse täna parlamenti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montenegro peaminister Milo Djukanovic.
Montenegro peaminister Milo Djukanovic. Foto: SCANPIX

Montenegros toimuvad täna ennetähtaegsed parlamendivalimised, millega praegune valitsus tahab kindlustada oma võimu enne väikeriigi liitumist Euroopa Liiduga.


Arvamusküsitluste kohaselt on valimiste selge favoriit peaminister Milo Djukanovici Euroopa Liidu meelne valimisliit, vahendas AFP. Viimaste küsitluste kohaselt peaks valimisliit saama 51 protsendilise enamuse 81-kohalises parlamendis. See tähendab, et võimul püsimiseks vajab Djukanovic uusi koalitsioonipartnereid.

Djukanovic saatis Montenegro parlamendi laiali tänavu jaanuaris ning kuulutas välja ennetähtaegsed valimised, sest tahtis kindlustada oma võimumandaati enne Montenegro astumist Euroopa Liitu. Selleks, et euroliiduga liitumine läheks tõrgeteta, vajab riik peaministri arvates toimivat valitsust ja parlamenti, milleni ta üritabki tänaste valimistega jõuda.

Riigi poliitiline opositsioon koosneb serblaste vähemuse esindajatest ja paljudest väikeparteidest, millel ei ole prognooside kohaselt valimistel vähimatki edulootust.

Enamus Montenegro 670 000 elanikust on veendunud, et väikeriiki kaitseks majanduskriisi eest kõige paremini Euroopa Liidu liikmelisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles