Reformierakond on valimiste ühitamise plaanist esialgu loobunud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reformierakond on vähemalt lähiaastateks loobunud plaanist vähendada valimiste ühitamise kaudu valimisaastate arvu, kuna ka praeguses riigikogus ei leita sellele poliitilist toetust.

Parlamendi põhiseaduskomisjoni kuuluv reformierakondlane Väino Linde ütles Postimehele, et praeguses riigikogus ei paista valimisreform suurt toetust leidvat ja seetõttu on 2010. aasta algul välja käidud idee ootele pandud.

Valimisaastaid vähendava põhiseaduse muudatuse algatasid Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ning roheliste saadikud riigikogu eelmises koosseisus ning see läbis 2010. aasta suvel ka esimese lugemise. Teisele ja kolmandale lugemisele eelnõu parteide hilisemate erimeelsuste tõttu siiski ei jõudnud ning koosseisu volituste lõppedes langes see menetlusest välja.

Toonase eelnõu kohaselt oleks 2027. aastast ühele aastale nihkunud märtsis toimuvad riigikogu ja oktoobris peetavad kohalikud valimised ning 2029. aastast oleks ühel aastal toimuma hakanud ka juunis peetavad Euroopa Parlamendi ning augustis-septembris aset leidvad presidendi valimised.

Valimisaastate vähendamise lubadus jõudis mullu kevadel toimunud riigikogu valimiste eel ka Reformierakonna valimisprogrammi, valitsusliidu tegevusprogrammi aga mitte, sest Linde sõnul ei jõutud selles kokkuleppele praeguse valitsuse moodustamiseks IRLiga peetud koalitsioonikõnelustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles