Kohus lõpetas küüditajate kriminaalasja

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus lõpetas esmaspäeval oma määrusega inimsusevastastes kuritegudes süüdistatud vanurite kriminaalmenetluse täies ulatuses, kirjutab ajaleht Meie Maa.

2002. aastal kohtusse antud kaheksast küüditajaga kriminaalasjast eraldas kohus iseseisvaks menetlemiseks mitu kriminaalasja, neist ühte jäid kokku Stepan Nikejev, Viktor Martson ja Albert Kolga. Viimased kaks on surnud – Martson 2004. ja Kolga 2006. aastal, märgib ajaleht.

Nikejevi asjas lõpetati menetlus nüüd, kuna seadusesse tehtud muudatuste alusel on võimalik menetlus lõpetada, kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ega ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma. «Stepan Nikejevi puhul on see kindlaks tehtud komisjonilise kohtuarstliku ekspertiisiaktiga. Kuna selles kriminaalasjas ei ole enam kellegi suhtes menetlust teostada, siis ongi selguse huvides lõpetamismääruses märgitud, et lõpetada kriminaalasjas menetlus täies ulatuses,» ütles Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumaja kohtunik Kristel Pedassaar.

Endist ENSV riikliku julgeoleku ministeeriumi Saaremaa osakonna operatiivvolinikku Nikejevit süüdistati osalemises 1949. aasta 25. märtsil deporteerimisoperatsioonis «Priboi» ning Saaremaa Kaarma valla 12 elaniku küüditamises ja 205 saarlase küüditamise ettevalmistamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles