Kristlikud Demokraadid teatasid pankrotist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Võsu
Peeter Võsu Foto: www.ekd.ee

Riigikogus esindamata Kristlikud Demokraadid teatasid eile hilisõhtul, et kohus on välja kuulutanud erakonna pankroti.

Kristlike Demokraatide esimehe Peeter Võsu sõnul ei saa erakond otsusega mingil juhul nõustuda ning seetõttu peetakse edasiste sammude osas nõu juristidega. «Hetkel on selgusetu, kelle huvides pankrot välja kuulutati ja kas see otsus jääb kehtima,» ütles ta.

Tema hinnangul on pankroti kiirkorras väljakuulutamine arusaamatu, sest kuna partei võla maksetähtaeg on 2020. aastal, siis on erakonnal maksetega piisavalt aega.

Võsu kinnitas, et pankrotiotsusele vaatamata toimub 26. oktoobril Kristlike Demokraatide kongress, kuhu on kõik liikmed oodatud arvamust avaldama kristlik-demokraatliku maailmavaate jätkamise võimaluste osas.

Ta meenutas ka, et erakond on sel aastal pidanud Isamaa ja Res Publica Liiduga liitumiskõnelusi. «Ootamatu pankroti väljakuulutamine on juriidiliselt tekitanud meie jaoks uue olukorra, kuid sisuliste kokkulepete õnnestumise korral leiame kindlasti võimaluse ühiseks edasiminekuks,» lisas Võsu.

Pea 1800 liikmega Kristlikud Demokraadid on juba varem erakondade rahastamise järelevalve komisjonile partei majandusliku jätkusuutlikkuse kohta teatanud, et näevad olukorrast väljapääsu liitumisest tugevama erakonnaga.

Järelevalvekomisjon on aga seisukohal, et seda ei saa lugeda reaalseks võimaluseks olukorda lahendada. Komisjoni esimees Ardo Ojasalu märkis eelmisel nädalal parteile saadetud kirjas, et erakonna mulluse majandusaasta aruande põhjal on erakonna netovara suuresti negatiivne ja parteil lasub laenukohustus ilma intresse arvestamata suurusjärgus 280 000 eurot, mille tasumiseks pole erakonnal vara.

«Komisjon on seisukohal, et erakond pole majanduslikult jätkusuutlik ning tulenevalt mittetulundusühingute seaduse paragrahvis 32 nimetatud juhatuse liikmete hoolsusnõudest ja paragrahvis 39 nimetatud maksejõuetuse korral pankrotiavalduse esitamise kohustusest tuleks erakonna juhtkonnal kaaluda pankroti väljakuulutamist,» ütles Ojasalu eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles