Õpilased hakkavad küüditajate üle kohut mõistma

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Nii eesti kui vene koolides algavad peatselt harjutuskohtud, kus õpilased saavad kohtunike, kaitsjate, süüdistajate ja ajakirjanike rollides mõista õigust ehtsate sõja-, genotsiidi- ja inimsusevastaste kuritegude toimepanijate üle.

Seni on Rahvusvahelise Kriminaalkohtu simulatsioonidel toetutud Nürnbergi, Jugoslaavia ja Ruanda tribunalide protsessidega seotud materjalidele, ent nüüd on olemas ka kommunismiperioodi puudutav juhtum.

Siinsed koolinoored hakkavad analüüsima küüditamiste juhtumit, mis toetub 1994. aastal süüdi mõistetud August Kolgi kaasusele.

«Kaasuse loomisel paluti kapolt ligipääsu ka seonduvatele ja seni salastatud tõestusmaterjalidele, millest kahjuks keelduti. Seega on kaasuse praegused ütlused rekonstrueeritud, samas loodame ühel päeval ütlustele lisada ka originaaldokumendid,» rääkis projekti eestvedava sihtasutuse Unitas tegevjuht Uve Poom.

«Igatahes loob Kolgi juhtum viljaka pinnase süüdimõistmise hallalasid puudutavaks arutluseks ja seda hakatakse kasutama ka rahvusvaheliselt.»

Tegu on Eestis välja töötatud aktiivõppe meetodiga, mis seisneb Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ehk Rooma statuudi põhimõtete jäljendamisel ning tugineb Saksamaalt pärit Model International Criminal Court (MICC) õpilasvahetuse kontseptsioonile.

Koolidel on võimalus selle aasta jooksul õppeprogrammist tasuta osa saada, sest rahastajate toel viiakse kursused koolides läbi tasuta.

Tallinna Noortenädala osana saab novembris Okupatsioonide muuseumis näha ka üht avalikku ja tasuta harjutuskohut.

Sihtasutus Unitas loodi 2008. aastal ning selle missioon on totalitarismist puudutatud ühiskondade sisemine ja omavaheline lepitamine. Sihtasutus keskendub peamiselt kommunistlike režiimide ajalugu, inimõiguseid ja kodanikuaktiivsust puudutavatele haridustegevusele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles