Politoloog: rahva arusaamine riigikogu tööst on nõrk

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai.
Vello Pettai. Foto: Margus Ansu

Riigikogul on rahvusvahelises plaanis kõrge usaldusväärsus, kuid siinse rahva arusaam parlamendi tegevusest on nõrk, tõdes riigikogu 20. aastapäevale pühendatud konverentsil Tartu Ülikooli riigiteaduste instituudi juhataja, võrdleva poliitika professor Vello Pettai.

Tartu Ülikooli riigiteadlased on analüüsinud rahva usaldust riigikogu vastu viimase 17 aasta jooksul  ning tõdevad, et Euroopa Liidu keskmisega võrreldes on Eesti seis rahuldav, kuid etalonriikide ehk Rootsi, Soome ja Taaniga võrreldes on arenguruumi, vahendab ERR Uudised.

Analüüs näitas, et riigikogu reitingu võnkumised on tugevalt seotud valitsuse usaldusväärsuse näitajatega, mis Pettai sõnul viitab, et riigikogu seostatakse valitsuse populaarsusega.

Uurijad leidsid, et riigikogu usaldusmäära iseloomustab tsüklilisus – pärast valimisi on usaldus suurem, sest siis tekivad uued lootused, kuid seejärel toetus raugeb, lisaks mõjutavad usaldust näiteks ka majanduskriisid ja skandaalid.

Pettai leiab, et usaldusväärsust mõjutab ka rahva kehv arusaam parlamendi tööst ja riigikogu töö võiks olla avalikkusele avatum, näiteks võiks komisjonide töö avalikum olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles