Kohalik politseijuht kaotas kriitika tõttu töö

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine arveteklaarimine Türi tööstushoones lõppes ühe mehe surmaga.
Suvine arveteklaarimine Türi tööstushoones lõppes ühe mehe surmaga. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ligi poolteist kuud pärast Türil toimunud tulistamist tunnistas politsei kaudselt tegematajätmisi – kohaliku kriminaalpolitsei juht esitas lahkumisavalduse.

Aastaid Paide kriminaaltalituses töötanud Jan Aasma esitas Lääne prefektile Priit Suvele talituse juhi kohalt lahkumisavalduse oktoobri alguses. Suve rahuldas selle ja Aasma viimane tööpäev talituse juhina on 1. novembril.

Politsei teatel on nad Paide kriminaaltalitusele uue juhi leidmiseks kuulutanud välja konkursi, mille lõpptähtaeg on 21. oktoober. Paide kriminaaltalitus allub Pärnus resideerivale Lääne prefektuuri kriminaalosakonnale.

Paide politsei sattus terava kriitika alla septembri alguses, kui selgus, et politsei ei olnud suurt midagi ette võtnud kohalikus kogukonnas aina kasvava kuritegevuse ja arveteõiendamisega. Seetõttu ei vaevunudki inimesed enam toimunud vägivallakuritegudest politseile teatama.

Arveteõiendamise kulminatsiooniks oli augusti lõpus Türil toimunud vahejuhtum, kus Nikolai Tome laskis avalikus konfliktis maha Auris Mäsaku. Mõlemad mehed olid juba varasemast politseile tuntud.

Postimehele on väidetud, et enne saatuslikku konflikti otsis rünnakute alla sattunud Tome korduvalt, kuid tulutult abi kohalikust politseist.

Juhtunu järel käis Türil tekkinud olukorda selgitamas politsei- ja piirivalveameti peadirektor Raivo Küüt. Ent enne Aasma eelmise nädala lahkumisavaldust polnud keegi politsei ridades kippunud vastutust Türil tekkinud korralageduse eest endale võtma.

Hea kriminaalpolitseinikuna tuntud Aasma on oma ametiga seoses olnud löögi all juba pikemat aega. Nimelt on kohalik politsei olnud hädas Aasma täiskasvanud pojaga, kes on Paides saanud kurikuulsaks liiklushuligaanina ja seetõttu ka arestimajja sattunud.

Juba eelmise aasta lõpus tunnistas Lääne prefekt Priit Suve intervjuus Postimehele, et Aasma asemel vahetaks tema eetilistel põhjustel ametikohta. Kuid juriidiliselt polevat kriminaaltalituse juhile midagi ette heita, nentis Suve, kinnitades, et prefektina toetab ta Aasmad tööalaselt täielikult.

Tänuks hea töö eest on Aasmad autasustatud Lääne prefektuuri ja Järvamaa teenetemärkidega. Alles eelmise aasta alguses ülendati Aasma ametiredelil kapteni staatusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles