Kuusakoski juht: metallivarguste vastu võitlemine on kokkuostjale maine küsimus

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldar Suits
Kuldar Suits Foto: Peeter Langovits

Metallivarguste tõkestamise koostööleppele alla kirjutanud metallide kokkuostja Kuusakoski juhatuse esimees Kuldar Suits rääkis, et probleemiga tegelemine on ettevõttele maine küsimus, kuna varguste puhul vaadatakse alati suuremate kokkuostjate poole.

Politsei- ja piirivalveamet allkirjastas 15 infrastruktuuriettevõtte, vanametalli kokkuostja, riigiasutuse ja mittetulundusühinguga metallivarguste tõkestamiseks koostööleppe. Alla kirjutas siiski vaid paar kokkuostjat.

Suitsu sõnul on need aga Eesti suurimad ning ta avaldas lootust, et ka teised tuntumad kokkuostjad liituvad, sest see on maine küsimus.

«Mitte kunagi pole varastatud kraam olnud meile kasumit toov. See kogus on niivõrd väike,» rääkis ta. «Kui midagi kuskilt varastatakse, vaadatakse alati suurte poole. Sellepärast on see maine küsimus. Meil on nagu poriplekid peal ja sellega tuleb tegeleda.»

Ta lisas, et selle koha pealt on tegelikult meie seadused üpris korras, kuid ükski seadus ei toimi paberil.

«Need, kes seadust täidavad, on ennast legaliseerinud ja varastatud kraam pole ka nende huvides,» märkis ta. «Tänase leppega kindlasti saavutame, et koostöös saame selle asja muuta varastele nii ebamugavaks kui vähegi võimalik. Aga päriselt see asi ära ei kao, sest varastatakse ka Soomes ja Saksamaal.»

Ebaseaduslikult metalli kokku ostvaid n-ö nurgataguseid kokkuostjaid peletaks Suitsu sõnul see, kui selline tegevus erilist kasu ei annaks. «Tuleb jõuda sinna, et nurgataguseid ettevõtteid on vähe ja nendesse tuuakse nii vähe, et neil pole mõtet seda äri pidada,» lisas ta.

Ta rõhutas, et tänane lepe lihtsalt leppena ei tee midagi, vaid sellega tuleb jätkata ja osapooltel aeg-ajalt taas kokku saada.

Täna politsei ja 15 asutuse vahel allkirjastatud koostöölepinguga tekib asutustel kohustus teavitada politseid ja suuremaid metalli kokkuostupunkte toimunud vargustest võimalikult kiiresti, et vältida nende kokkuostu ning küsida metalli toojatelt detailsemaid andmeid.

Leppele kirjutas alla näiteks politsei, Eesti Raudtee, Kuusakoski, Elektrilevi, Elisa, Starman jne. Kusjuures asja algatajad olidki lisaks politseile Kuusakoski ja Elektrilevi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles