Saaremaa traalimeeste võrku takerdus vana ankur

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalatraalerid Mõntu sadamas.
Kalatraalerid Mõntu sadamas. Foto: Egert Kamenik / Postimees

Saaremaa Mõntu sadamast pühapäeval räimepüügile suundunud kalalaeva Veere traalikaablitesse takerdus iidne ankur, mille sadama omanik Mihkel Undrest soovib nüüd sadamas vaatamiseks välja panna, kirjutab ajaleht Saarte Hääl.

Undresti sõnul oli laev sadamast umbes tunnise sõiduaja kaugusel, kui 20 meetri sügavusel takerdus traalikaablitesse vana hiigelankur. Ta avaldas arvamust, et tegu on vähemalt üle 100 aasta vanuse väga suure laevaankruga, mille ranniku lähedal tormivarjus olnud laev võis tugeva tuule tõttu kaotada.

Praegu ootab ankur sadamakail seistes muinsuskaitseekspertide hinnangut. Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor Rita Peirumaa ütles, et tõenäoliselt tuleb ankru vanuse teadasaamiseks korraldada ekspertiis, mille tulemusest olenevalt otsustatakse selle edasine eksponeerimiskoht.

Mereajaloolase Vello Mässi hinnangul on ankur pärit mõnelt 19. sajandi suuremalt purjelaevalt. Ankru päritolu on raske kindlaks teha, sest selliseid ankruid toodeti nende heade proportsioonide tõttu tema sõnul aastasadu, märgib ajaleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles