Paet: Rootsi eesistumine langeb keerukale ajale

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Urmas Paet..
Pildil on Urmas Paet.. Foto: Peeter Langovits.

Täna toimunud kohtumisel Rootsi kolleegi Carl Bildtiga arutasid ministrid Rootsi kui Euroopa Liidu järgmise eesistujariigi tegevuskava, Urmas Paeti sõnul langeb Rootsi eesistumine keerulisse aega.


«Eesistuja peab tegelema sajandi suurima majanduskriisi mõjude leevendamise, kliimakokkulepete saavutamise, Lissaboni leppe, ELi edasise laienemisega, olukorraga Lähis-Idas, Iraanis, Afganistanis ja paljude teiste keeruliste küsimustega,» vahendas Paeti sõnu välisministeeriumi pressiesindaja.

Ministrid kõnelesid ka energiajulgeolekust. Paeti sõnul on Euroopa Liidu energiajulgeoleku tõhustamiseks ning ühiseks energiapoliitikaks kolmandate riikide
suhtes tarvis reaalselt toimivat ja omavahel piisavalt ühendatud energia siseturgu.

«Võrdsete tingimustega ja läbipaistva Põhja-Balti turu loomiseks ning kindlustamiseks on tarvis omada võimalust kolmandatest riikidest pärineva
elektriimpordi reguleerimiseks. Loodame ka Balti energiaühenduste kava kinnitada
Rootsi eesistumise ajal,» lausus Paet.

Paet tõdes kohtumisel ka, et Nord Streami projekt valmistab Eestile jätkuvalt muret, kuna selle mõju Läänemere kui eriti tundliku merekeskkonna seisundile on jätkuvalt ebaselge.

Kohtumisel oli kõne all ka majanduskriisiga seonduv. Välisminister Paeti sõnul on
finantssektori usaldusväärsuse taastamisel ning riikide ühepoolselt tehtud otsuste
negatiivse välismõju ärahoidmiseks vajalik igakülgne ja põhjalik koostöö kõigil
tasandeil.

«On oluline, et riigid väldiksid praeguses majanduskeskkonnas protektsionistlikke kaubandusmeetmeid. Kaubandus on osa lahendusest, mitte probleemist,» sõnas Paet.

Eesti ja Rootsi suhetest rääkides tõdesid välisministrid, et kahepoolsed suhted on
väga head ja aktiivsed. Paet ja Bildt nõustusid, et ka välisministeeriumide vaheline
koostöö on olnud väga edukas.

«Meie diplomaat töötab Rootsi saatkonna juures Kairos. Loodame, et koostöö sarnaselt Kairo näitele jätkub ka tulevikus olles heaks näiteks ELi-sisesele koostööle,» ütles Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles