Karl Ristikivi 100. sünniaastapäeva tähistatakse konverentsiga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Karl Ristikivi foto raamatust «Karl Ristikivi teekonnad».
Pildil Karl Ristikivi foto raamatust «Karl Ristikivi teekonnad». Foto: Margus Ansu

Kirjanik Karl Ristikivi sünnist täitus täna sada aastat, selle tähistamiseks meenutati Tartus kirjanikku ja tema teoseid Eesti kirjandusmuuseumis toimunud konverentsil.

Karl Ristikivi on Eesti kultuuriloos üks tähtsamaid kirjanikke, keda peetakse ka ainsaks tõeliseks Euroopa kirjanikuks Eestis, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Kuigi ta kõneles oma teostes väga vanadest asjadest, ennetas ta oma loominguga Eesti praegust igati institutsionaalset kuulumist Euroopa kultuurimaailma ja see oli üks läbiv motiiv tema loomingus, mistõttu ta kirjutaski eelkõige Euroopa ajaloost, ta ei tahtnud olla niivõrd eesti kirjanik, ta tahtis olla kirjanik üldse, aga see Eesti kultuuriruumist välja murdmine oli tema jaoks äärmiselt oluline,» rääkis Eesti kirjandusmuuseumi direktor, kirjandusteadlane Janika Kronberg.

Klassikaraadio kultuuriuudiste teatel oli konverentsi esimene päev täna Tartus ja homme jätkub see Tallinnas kirjanike majas.

Konverentsil käsitletakse Ristikivi kui päevaraamatupidajat, kroonikut ja ajalookirjanikku, samuti tema loomingu motiivistikku, ruumipoeetikat ning seoseid teiste kunstivaldkondadega. Eraldi teemaplokina on kõne all Ristikivi teoste tõlkimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles