Obama ja Romney keskendusid teises teledebatis majandusteemadele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama (paremal) ja Mitt Romney teine teledebatt.
Barack Obama (paremal) ja Mitt Romney teine teledebatt. Foto: SCANPIX

USA presidendiks tagasi kandideeriv Barack Obama ja vabariiklaste kandidaat Mitt Romney keskendusid eilses teledebatis majandusteemadele.

Obama süüdistas kohe alustuseks rivaali rikaste soosimises ning soovis neile erireeglid kehtestada. Presidendi hinnangul on tema vastane vaid tööriistaks rikaste ja naftatööstuse käes, kes Romney valimise korral hakkavad oma poliitikat ajama.

«Kuberner Romney sõnul on tal viiepunktiline plaan. Tal ei ole mingisugust viiepunktilist plaani. Tal on ühepunktiline plaan ja selle eesmärgiks on kindlustada, et tipus olevad mängivad teistest erinevate reeglitega,» märkis Obama.

«See on olnud tema mõtteviisiks nii erasektoris ja kubernerina ning on jäänud samaks ka presidendikandidaadina. Sa võid töökohad välismaale viia ja selle eest maksusoodustust saada,» kinnitas president.

Romney ründas koheselt vastu kinnitades, et Obama viib riigi «Kreeka teele» oma majanduspoliitikaga, mis tõstab võlakoorma uutesse kõrgustesse.

«Meil on möödunud neli järjestikust aastat sellest, kui ta ametisse astudes lubas, et ta vähendab defitsiiti poole võrra - selle asemel on ta seda kahekordistanud. Riigivõlg on esmakordselt pärast 1940. aastaid üle 100 protsendi sisemajanduse koguproduktist. Me oleme liikunud selle aja jooksul 10 triljonilt 16 triljonini ja kui president tagasi valitakse, siis me liigume juba 20 peale. See viib meid Kreeka teele,» ütles Romney.

Mitt Romney vastas ühtlasi samas publiku hulgas tulnud küsimusele töökohtade kadumise kohta, süüdistades Obama administratsiooni tavaliste ameeriklaste raskustes, kes on viimase nelja aasta jooksul valitsuse poliitika tagajärjel purustatud.

«Mina tean, mida on vaja heade töökohtade loomiseks, ning ma tagan teile võimaluse, mida te väärite,» ütles Romney.

Obama tõstis esile USA autotööstuse päästmist, kummutades Romney väited. «See, mida Romney just ütles, pole lihtsalt tõsi. Ta tahtis autotööstust pankrotti ajada, ilma et oleks pakkunud neile võimalust jätkamiseks,» sõnas Obama.

Publiku küsimuse peale, kuidas Romney erineb ekspresident George W. Bushist vastas vabariiklaste presidendikandidaat, et põhierinevusteks on kolm asja - energiapoliitika, Hiina ja riigivõlg.

Obama sõnul on ainus vahe selles, et Romneyl on sotsiaalküsimustes veelgi äärmuslikumad vaated, kui Bushil. Obama kinnitas, et Romney valimise korral kärbitakse kaheldamatult sotsiaaltoetusi ja ka karmistatakse kindlasti ka migratsioonipoliitikat. Samuti ei tasu lootusi hellitada Hiina poliitika osas, sest Romney on Obama hinnangul viimane inimene, kes sealsete majandushuvide vastu astuks.

President Obama süüdistas Mitt Romneyt USA Liibüa saatkonda tabanud rünnaku poliitilise profiidi lõikamiseks enda valimisvankri ette rakendamises.

«Ajal, mil me tegelesime ähvardustega meie diplomaatide vastu, väljastas kuberner Romney pressiteate,» sõnas Obama, lisades vihaselt, et riikliku julgeoleku küsimuse poliitiliseks vaidlusobjektiks muutmine ei ole viis, kuidas vägede ülemjuhataja peaks käituma.

Romney vastas jõuliselt, süüdistades Obamat päev pärast 11. septembri rünnakut USA Liibüa saatkonna vastu kampaania korjandusüritusele, ning kuulutades, et Obama Lähis-Ida poliitika on meie kõigi nähes koost lagunemas.

«Väide, et keegi minu meeskonnas, olgu välisminister, saadik ÜRO juures või keegi teine hakkaks kedagi poliitilistel põhjustel eksitama pärast nelja meie töötaja hukkumist, on solvav,» vastas Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles