Norralasest ISAFi sõdur: tapsime kaitsetuid afgaane

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ISAFi koosseisus teenivad Norra sõdurid
ISAFi koosseisus teenivad Norra sõdurid Foto: SCANPIX

Koalitsioonivägede koosseisus Afganistanis teeninud Norra sõduri väitel tapeti seal inimesi, kes ei saanud ennast kaitsta.

«Nad ei teadnud, et me oleme seal. See tundus ebaõige ja moraalselt väär,» jutustab vanemleitnant Rune Wenneberg täna ilmuvas raamatus, kus valgustatakse NATO juhitava rahvusvahelise julgeolekuabi missiooni (ISAF) sõdurite tegusid.

Raamatu «På våre vegne, maktbruk i Afghanistan» pani intervjuudest kokku Malin Stensønes, kes on Norra kristliku erakonna poliitik. Oma sõnul tahtis ta selle raamatuga edastada norralastest sõdurite kogemusi.

Vähesed ISAFi koosseisus teeninud sõdurid esinevad raamatus oma nime all – suurem osa kasutas varjunime.

«Nad räägivad äärmuslikest kogemustest, millest vaid vähesed on teadlikud. Neis lugudes tuleb esile see suur vahemaa, mis eraldab üksteisest poliitikute jutte ja operatsioonides osalenud sõdurite kogemusi,» rääkis Stensønes Norra ajalehele VG.

Vanemleitnant Rune Wenneberg rääkis juhtumist, kus norralastest sõdurid hävitasid afgaani sisside rühma kauge maa tagant. Kuigi ta ise andis korralduse, jäi talle paha tunne.   

Raamatuga soovitakse tõenäoliselt algatada keskustelu selle üle, et millisel määral järgitakse sõja õigusnorme Afganistani-operatsioonis. Norra sõdurid ise räägivadki toimuvast kui sõjast, rõhutab VG.

Kümne aasta jooksul on Afganistanis teeninud 8000 Norra sõdurit. Missioonil osalenud sõdurid küsivad pärast koju naasmist, et mis mõju neil seal üldse oli. Nad on oma ülesande täitnud, kuid Afganistanis arenguid justkui poleks. Humanitaar- ja tsiviilhangete õnnestumist ei jälgita nende väitel lõpuni, tsiteerib VG raamatut.   

«Tundub nii, et üksiku operatsiooni käigus sõidetakse piirkonda, kus on juba ette teada, et satutakse tulistamise sihtmärgiks. Seal siis tulistatakse vastu, tapetakse keegi ära ja tõmbutakse tagasi tugibaasi,» rääkis 35-aastane «Tor», kes on ISAFi missioonil osalenud kolm korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles