Kaitseministeerium annab kolmele teadlasele doktoristipendiumi

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium.
Kaitseministeerium. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kaitseminister Urmas Reinsalu määras stipendiumid kolmele noorteadlasele, kelle doktoritöö on seotud riigikaitsele oluliste uurimissuundadega.

Stipendiumi said Tallinna Tehnikaülikooli Materjalitehnika Instituudi doktorandid Marek Jõeleht ja Georg Allikas, kes teevad oma doktoritöid komposiitmaterjalide väsimusomaduste ja kergsoomusplaatide tehnoloogia väljatöötamise teemadel.

Samuti toetab kaitseministeerium Tartu Ülikooli Füüsika Instituudi doktorandi Silver Leinbergi doktoritööd, milles ta uurib aktiivsete infrapunakatete toimemehhanisme. Uurimistöö tulemusi saab kasutada näiteks laseriga juhitavate lõhkekehade tõrjes, aga ka välibaaside energiatõhususe suurendamisel.

Ühe stipendiumi suurus on 48 000 eurot, mida makstakse doktoriõppe nominaalõppeaja ulatuses.

Reinsalu sõnul tuleb kaitsealase teadus- ja arendustegevuse rahastamist käsitada üldist riigikaitset tugevdava pikaajalise investeeringuna.

«Soovin stipendiumi pälvinud doktorantidele edukat ja avastusterohket uurimistööd, sest olen veendunud, et kaitseväe eksperdid on väga huvitatud kasulikest tulemustest,» lisas kaitseminister.

Stipendiaadid leiti kevadel väljakuulutatud avaliku konkursi käigus. Üheksa tugeva kandidaadi seast valis kaitseministeeriumi Teadusnõukogu välja kolm kõige tugevamat tehnoloogiapõhist uurimissuunda, millel on oluline seos Eesti kaitsevõime arendamisega.

Kaitseministeeriumi doktoriõppe stipendiumi eesmärk on toetada perspektiivikaid noorteadlasi kaitsealaste teadusuuringute läbiviimisel. Stipendiumiga soovib ministeerium aidata tekitada Eesti riigikaitsele olulistes uurimisvaldkondades jätkusuutlikku teaduspädevat järelkasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles