Ungaris kardetakse kokkupõrgete puhkemist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jobbiku toetaja 2009. aastal toimunud meeleavaldusel.
Jobbiku toetaja 2009. aastal toimunud meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Ungari võimud saatsid riigi idaosas asuvasse Miskolcisse  lisajõude, et hoida linnas ära paremäärmuslaste ja mustlaste võimalikud kokkupõrked.

End radikaalrahvuslikuks nimetava Ungari erakonna Jobbik toetajad soovivad homme õhtul tõrvikutega läbi linna marssida, et avaldada meelt nende sõnul mustlastega seotud kuritegevuse kasvu vastu, vahendas uudisteagentuur AFP.

Marsist võtavad osa ka erakonnaga tihedealt seotud Magyar Gárda ehk Ungari Kaardiväe liikmed, kes on endale eesmärgiks seadnud ungari rahva füüsilise kaitsmise. 2009. aasta suvel keelati Ungari Kaardiväe tegevus aga kohtu otsusega ära.

Mustlasorganisatsioonid on marsi hukka mõistnud ning lubanud samal päeval ja samas linnas korraldada oma meeleavalduse, mida on nimetatud viimaste aastate suurimaks sääraseks ürituseks.

«Jobbiku retoorika on goebbelslik propaganda,» märkis ühe mustlaste õigusi kaitsva ühenduse liider Aladar Horvath, viidates juutide- ja mustlastevastase retoorika poolest tuntud erakonnale, mis 2010. aasta valimiste järel hõivas 386-liikmelises parlamendis 48 kohta.

Linnas toimub homme veel ka kolmas meeleavaldus, mille eestvedajaks on endise peaministri Ferenc Gyurcsány juhitav vasakpartei Demokraatlik Koalitsioon.

«Jobbikul pole mingit põhjust organiseerida sellist rassistlikku marssi,» teatas erakond oma kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles