Ekspert ennustab: pantvangis meremehed on peagi kodus

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria naftaplatvorm.
Nigeeria naftaplatvorm. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Transporditöötajate Föderatsiooni Venemaa osakonna juhi Sergei Fišovi sõnul on väga tõenäoline, et Nigeerias pantvangistatud meremehed juba mõne nädala jooksul vabastatakse.

«Somaalia ja Nigeeria piraatidel on väga suur sisuline vahe. Esimesed röövivad laevu, et nende meeskonnaliikmete eest lunaraha küsida, teised sageli lihtsalt selleks, et neilt endale süüa ja olmeelektroonikat või muud igapäevaelus vajalikku saada,» rääkis Sergei Fišov Postimehele.

Et seekordsel pantvangilool jätsid piraadid laeva alles, on tõenäoline, et pantvangistatud seitset meremeest võidakse kasutada neid kinni võtnud hõimu hilisematel läbirääkimistel valitsusvägedega, kui survestamiseks vajalikku argumenti.

«Iga hõim peab mingit osa sealsest territooriumist enda omaks ja valge inimese vangistamine annab neile võimaluse võimudega läbirääkimiseks,» pakub Fišov.

Tema sõnul on ümbruskonnas toimuv nafta ammutamine tekitanud kohalikes palju pahameelt, sest hõimud peavad nende maadel ammutatavat rikkust endile kuuluvaks. Seetõttu kiputakse sageli ründama naftatöötlemisega seotud laevu.

«Meremeeste vangistamised sealkandis on sagedased ja lunaraha nõutakse seal nende eest haruharva. Tavaliselt tulevad kõik pantvangid hiljemalt kuu aja pärast kuskilt džunglist lõpuks elusate ja tervetena välja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles