Valgevene ootab Rootsilt karuaktsiooni eest vabandusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendlehtedega mängukarud
Lendlehtedega mängukarud Foto: SCANPIX

Valgevene peab suvist rootslaste korraldatud karuaktsiooni kuriteoks ning ootab Rootsilt vähemalt vabandusi, ütles välisministeeriumi esindaja täna.

«Rahvusvaheliste seaduste järgi on see kuritegu. Me saatsime vastava taotluse õigusabi osutamisest Rootsi võimudele ega saanud vastust. Olukord näeb välja kummalisena,» ütles pressiesindaja Andrei Savinõhh.

«Igas olukorras on Valgevene poolel täielik moraalne õigus oodata vähemal määral vabandusi, ning me nõuame vastust oma järelepärimisele, mis tehti rahvusvahelise õiguse ja rahvusvaheliste protseduuride raames,» toonitas ta.

Diplomaadi sõnul muutis vahejuhtum Rootsi lennukiga keerukamaks Valgevene suhted Rootsiga ning osalt ka kogu Euroopa Liiduga.

«Olukorras Rootsi lennukiga on kõik üsna ilmselge: pandi toime kuritegu, aga vastuseks on vaikus, Lääne valitsused oleks nagu vett suhu võtnud. Tuleb välja, et lääneriigid õhutavad oma kodanikke panema toime kuritegusid teiste riikide territooriumil poliitilistelt korrektsete loosungite kattevarjus,» kuulutas ta.

«Kuidas peaksime seda mõistma? Kas peaksime selles kontekstis rääkima uuest ilmingust – Lääne fundamentalismist?» küsis Savinõhh.

Rootsi aktivistid tungisid 4. juulil kerglennukil Leedust Valgevene õhuruumi ning heitsid alla tuhat mängukaru koos sõnavabadust ja inimõiguste järgimist nõudvate loosungitega. Mängukarude allaheitmise järel pöördus lennuk Leedu kaudu tagasi Rootsi.

Valgevene õiguskaitseorganid eitasid algul vahejuhtumit, ent pärast fotode ilmumist võrgumeedias vallandas autoritaarne president Aleksandr Lukašenka kaks tippkindralit ning Minsk pöördus vahejuhtumi uurimisel õigusabipalvega Leedu ja Rootsi poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles