Hiina korraldab vaidlusaluste saarte juures õppused

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina patrull-laevad septembri lõpus teel vaidlusaluste saarte juurde.
Hiina patrull-laevad septembri lõpus teel vaidlusaluste saarte juurde. Foto: SCANPIX

Hiina korraldab territoriaalse suveräänsuse kaitseks homme mereväeõppused vaidlusaluste Ida-Hiina mere saarte juures, mida Jaapanis tuntakse Senkaku ning Hiinas Diaoyu saartena.

Hiina mereväe teatel on Jaapani kontrollitavate saarte juures toimuvate õppuste eesmärgiks tugevdada erakorralisteks olukordadeks kaitsevõimet ja merejulgeolekut. Esialgu pole teada, kui palju aluseid Hiina piirkonda saadab, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vaidlusalust piirkonda, kus peale külluslike kalavarude peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peavad lisaks Jaapanile endale kuuluvaks ka energianäljas Hiina ja ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid on ärritanud Tokyo otsus saared ära osta.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda.

Möödunud kuul saatis seitsme ruutkilomeetri suuruste asustamata saarte juurde laevad ka Taiwan. Kuigi Tokyo manitses Taiwani Jaapani territoriaalvetesse mitte sisenema, jõudis mitme patrull-laeva saatel liikunud flotill saartest vähem kui kuue kilomeetri kaugusele.

Kuna laevastik ei allunud Jaapani rannavalve hoiatustele, otsustati alused piirkonnast välja tõrjuda veekahurite abil. Taiwani patrull-laevad vastasid Jaapani alustele omapoolse veejoaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles