Erakondade populaarsuses ei ole kuuga suuri muudatusi toimunud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade valimisreklaam
Erakondade valimisreklaam Foto: Liis Treimann / Postimees

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori uuringust selgub, et oktoobris ei ole parteide reitingutes septembriga võrreldes suuri muudatusi toimunud.

Rahvusringhäälingu uudisteportaali teatel on ühe protsendipunkti võrra toetust kaotanud Reformierakond, keda augustis toetas 39, septembris 33 ja oktoobris 32 protsenti küsitletutest. Samuti on septembriga võrreldes populaarsust kaotanud Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kellel augustis oli toetajaid 20, septembris 24 ja oktoobris 22 protsenti.

Samal ajal on toetust juurde saanud opositsiooniline Keskerakond, kelle reiting oli augustis 20, septembris 24 ja oktoobris 25 protsenti, ning koos Reformierakonnaga koalitsiooni kuuluv Isamaa ja Res Publica Liit, keda augustis pooldas 13, septembris 11 ja oktoobris taas 13 protsenti vastanuid.

TNS Emori uuringujuht Aivar Voog märkis, et erakondade reitingus kuuga toimunud nihked olid väikesed ja neid ei saa pidada statistiliselt oluliseks.

Voogi sõnul toimusid suuremad muutused suvel, kui Reformierakond domineeris meedias ja tema reiting kasvas, ent sügise alguseks on pääsenud ka teised erakonnad rohkem pilti ja olukord paremini tasakaalus. Tema hinnangul on opositsiooni populaarsust aidanud septembris ja oktoobris kasvatada ühiskonnas toimuv, näiteks arstide streik ja hinnatõusu küsimused.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles uuringutulemusi kommenteerides, et valijate eelistused on pika aja jooksul välja kujunenud ning eeskätt hinnatakse erakondi sisulise tegevuse ja täidetud lubaduste järgi. Ta meenutas lubadust ellu viia lastetoetuste reform ning ütles, et vastav eelnõu peaks seaduseks saama juba sel aastal. «Reformierakond ja valitsus teevad oma igapäevast tööd edasi selle nimel, et tõsta Eesti inimeste elujärge,» lisas Kukk.

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson juhtis samas tähelepanu, et opositsioonierakondade toetus on suurem kui valitsusparteidel, ning pidas selle põhjuseks asjaolu, et ühiskonnas jagatakse opositsiooni seisukohti. «Valitsus peab inimestele leevendama elektri hinna tõusu ning otsima lahendusi tervishoiutöötajate streigile,» ütles ta ja lisas, et Keskerakond on pakkunud omalt poolt aktiivselt lahendusi.

Samuti avaldas Simson heameelt, et kasvanud on nende inimeste arv, kelle hinnangul väärivad olemasolevad erakonnad toetust.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli oktoobris 34 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma oktoobris 896 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles