Villu Reiljanile ja Ester Tuiksoole esitati süüdistus

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prokuratuur süüdistab rahvaliitlastest riigikogu liikmeid Villu Reiljanit ja Ester Tuiksood altkäemaksu võtmises.
Prokuratuur süüdistab rahvaliitlastest riigikogu liikmeid Villu Reiljanit ja Ester Tuiksood altkäemaksu võtmises. Foto: Ergo Kuld/Postimees

Riigiprokuratuur saatis täna kohtusse kriminaalasja, mille raames esitati süüdistus riigikogu liikmetele Villu Reiljanile, Ester Tuiksoole, aga ka ärimeestele Toomas Annusele, Einar Vettusele, Tullio Liblikule ja Tarmo Pedjasaarele ning maa-ameti eksjuhile Kalev Kangurile. Süüdistus esitati ka juriidilistele isikutele AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Süüdistuse kohaselt seisid Villu Reiljan ja Kalev Kangur selle eest, et Toomas Annuse ja ASi Merko Ehitus ning Tullio Libliku, Einar Vettuse ja Tarmo Pedjasaarega seotud loodusobjekti sisaldava kinnisasja vahetusmenetlused toimuksid takistusteta ning majanduslikud riskid oleksid võimalikult väikesed, teatas riigiprokuratuur.

Ühtlasi andsid Villu Reiljan ja Kalev Kangur nimetatud isikutele enne looduskaitseliste piirangutega kinnisasjade omandamist informatsiooni selle kohta, kas ja milliste kinnistute vastu saab neid vahetusmenetluse käigus vahetada.

Toona maa-ameti juhina töötanud Kalev Kangur, keskkonnaminister olnud Villu Reiljan ja põllumajandusministrina töötanud Ester Tuiksoo nõustusid oma ametialaste ebaseaduslike tegude eest vastu võtma vara ja muid soodustusi.

Kalev Kangur võttis maa-ameti peadirektorina altkäemaksu Tarmo Pedjasaarelt, Einar Vettuselt, Tullio Liblikult ja Toomas Annuselt.

Villu Reiljan võttis keskkonnaministrina altkäemaksu Toomas Annuselt ja Tullio Liblikult. Ester Tuiksoo võttis altkäemaksu Toomas Annuselt.

Kalev Kangur sai Toomas Annusele, Tarmo Pedjasaarele, Einar Vettusele ja Tullio Liblikule kuuluvate ettevõtete kaudu varjatult osaleda looduskaitseliste piirangutega kinnisasjade omandamises, vahetamises ja edasimüümises.

Tema soovitusi ja juhiseid arvesse võttes teenisid erinevad ettevõtted talle rahalist kasu kokku ligikaudu 20 miljoni krooni suuruses summas. Ühtlasi tasus Toomas Annus Kalev Kanguri kasutuses oleva korteri sisekujunduse ja sisustuse eest.

Süüdistus

Villu Reiljan küsis süüdistuse kohaselt Toomas Annuselt Rahvaliidu juhi Lea Kiiviti jaoks ASi Merko Ehitus poolt ehitatud ja müüdavat korterit.

Toomas Annus nõustus, et Lea Kiiviti tasuta kasutusse antakse aadressil Tallinnas Rävala puiestee 19 asuv korter.

Samuti nõustus Villu Reiljan Toomas Annuse poolt talle varalise soodustuse lubamisega, mille kohaselt võib ta tulevikus kindlaks määramata ajal omandada osaluse juriidilises isikus Toomas Annusega seotud äriühingus, Toomas Annuse varaliste vahendite arvel.

Süüdistuse järgi nõustus Ester Tuiksoo põllumajandusministrina talle vara lubamisega ning võttis vastu vara Toomas Annuselt selle eest, et ta tegi põllumajandusministeeriumile rendipindadeks uue hoone leidmise konkursil põhjendamatuid eelistusi ASile Merko Ehitus ja ASile E.L.L. Kinnisvara.

Vastutasuna andis Toomas Annus toonasele põllumajandusministrile Ester Tuiksoole määramata ajaks kasutamiseks ASi Merko Ehitus poolt ehitatud korteri Tallinnas Rävala puiestee 19.

Süüdistus käsitleb kolmeteistkümmet looduskaitselise piiranguga kinnisasja vahetamise tehingut altkäemaksu eest, mille raames vahetati kinnistuid 250 miljoni krooni väärtuses.

Villu Reiljanit süüdistatakse altkäemaksu võtmises, mis on toime pandud vähemalt teist korda, ning Ester Tuiksood altkäemaksu võtmises.

Kalev Kangurit süüdistatakse suures ulatuses korduvas altkäemaksuvõtmises. Tullio Liblikut ja Toomas Annust süüdistatakse korduvas altkäemaksu andmises, Einar Vettust altkäemaksu andmises ning Tarmo Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises.

ASi Järvevana ja ASi E.L.L. Kinnisvara süüdistatakse altkäemaksu andmises.

Loe samal teemal ka «Kriminaalasjast räsitud Merko korraldab ennast ümber», «Tullio Liblik: eelistasin Estrit üürnikuna vana tutvuse pärast», «Tuiksoo altkäemaksu kahtlustuse taga kõrgub Merko büroohoone», «Kapo saatis maadevahetuse süüasja toimikuvirnad prokuratuuri».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles