Galerii: Ilves kohtus Afganistani minevate kaitseväelastega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toomas Hendrik Ilves kohtus täna NATO juhitud Afganistani-missioonile suunduva kompanii ESTCOY-15 ning toetusüksuse sõdurite ja ohvitseridega.

Ilves tänas kaitseväelasi valiku eest Afganistani raskele ja ohtlikule operatsioonile minna. «Samas annab mulle kindlust teadmine, et enam kui pooled teist on varemgi välismissioonil käinud, paljud ka Iraagis või Afganistanis. Seega väga keerulistel lahinguoperatsioonidel,» ütles president, nimetades neid kogemusi hindamatuteks.

«Tean, et A-jalaväekompanii hüüdlause on «Teeme ära!» See tähendab, et teie jaoks ei ole ületamatuid takistusi,» lisas Ilves.

President meenutas, et Eesti Afganistani kontingenti kiidetakse nii Afganistani Helmandi provintsis kui ka NATO peakorteris Brüsselis piirangute puudumise pärast – see lihtsustab oluliselt operatsioonide plaanimist ja on eeskujuks ka Ühendkuningriigi üksustele.

«Koostöö ning ühine lahingukogemus teiste liitlasvägedega, mille te Afganistanist saate, on väga vajalik Eesti julgeolekule üldisemalt,» tõdes riigipea.

Afganistani olukorda hindas ta jätkuvalt keeruliseks ning pidas oluliseks sealse keskvalitsuse haldussuutlikkuse suurendamist, korruptsiooni ohjeldamist ja mässuliste mõjule vastu astumist.

«Kohalikud elanikud on konfliktist väsinud ning toetavad pigem poolt, kes on suuteline tagama neile rahu ja eluks vajalikke lahendusi nagu kohtuvõim, kauplemisvabadus ja muu säärane,» ütles Ilves.

Tema kinnitusel lähtub Eesti põhimõttest, et NATO on Afganistani operatsiooni tuleviku kujundamisel ühtne – sinna mindi koos ja koos tullakse sealt välja.

«Eesti lõpetab oma jalaväekompanii kasutamise Afganistanis koos Ühendkuningriikide kontingendiga hiljemalt ülejärgmisel aastal. Aga ma olen kindel, et meie kaitseväe välismissioonid ei lõpe, isegi kui lõpeb meie osalemine Afganistanis,» ütles riigipea.

Ta pidas äärmiselt oluliseks missioonisõdurite ja nende lähedaste igakülgset toetamist ning samuti tunnustamist. «Oluline on siin kodanikeühenduste, erinevate riigiasutuste ja ettevõtete kaasamine. Kui mõtlen tagasi Carolin Illenzeeri Fondi korraldatud heategevuskontserdile võidupüha eel Pärnus ning televaatajate ja raadiokuulajate rohketele annetustele, siis ma ei kahtle – ühiskonna toetus ja poolehoid kuulub meie sõduritele,» arvas Ilves.

President tänas kaitseväelaste lähedasi nende mõistmise eest ja soovis kannatlikkust kaitseväelaste toetamiseks. «Teile, vaprad ohvitserid ja sõdurid, soovin aga palju jõudu ja sõduriõnne!» lisas Ilves.

ESTCOY-15 baseerub suuresti Scoutspataljoni vanimal, A-kompaniil, mis kasvas välja Balti riikide ühise üksuse BALPATi Eesti kompaniist.

ESTCOY15 suundub Afganistani Helmandi provintsi eesmärgiga tegutseda manööverkompaniina, teostades operatsioone koostöös Afganistani julgeolekujõududega ning tagades stabiilsust ja julgeolekut oma vastutusalas, kus kompanii mehitab partullbaasi PIMON, kuid tegutseb kogu lahingugrupi vastutusalas.

Kogu üksusest omab varasemat missioonikogemust 64 protsenti kaitseväelastest, kellel on seljataga kokku 190 erinevat välismissiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles