Laar pidas konverentsi lõpukõne püsti seistes

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Konverents «20 aastat Laari esimesest valitsusest» algas täna ilma nimikangelase, kunagise valitsusjuhi Mart Laari osaluseta, ent ürituse lõpukõne, vaimuka ja südamliku, pidas ta püsti seistes.

Endine kahekordne peaminister Mart Laar saabus Estoniasse kohale veidi enne kella 14, mis ajaks oli välja kuulutatud pressikonverents.

Konverentsi lõpukõne pidamiseks tõusis aga lavale ratastoolis tulnud Mart Laar püsti, mispeale saal tervitas teda tormilise aplausiga püsti seistes. Tema 5-minutine kõne oli täis hulgaliselt humoorikaid näiteid toonastest naljakatest juhtumistest. Kõne lõpus tänas ta kõiki ja soovis tervist ning lahkus lavalt taas ratastoolis, mida publik saatis püsti seistes aplodeerides.

Konverentsi alguseks oli aga Estonia kontserdisaali saabunud IRLi paljud praegused tegevpoliitikud nagu Jaak Aaviksoo ja Urmas Reinsalu, aga ka kunagine Eesti Panga president Siim Kallas ning mitmed Isamaa-valitsuse aegsed tegelased.

Konverentsi avasid lustakad videomeenutused Laari valitsuse algusajast, mida pikiti ka teiste kõnede vahele.

Mul on meelde jäänud toonasest ajast üks Mardi ütlus: ajad muutuvad, aga aated jäävad.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles oma avakõnes, et Laari valitsuse tugevaim külg oli programmi poliitiline selgus ja julgus seda ellu viia. See programm väljendus tema sõnul mõttes, et Eesti peab ennast okupatsioonivõimust täielikult lahti kiskuma ja saama täielikult vabaks riigiks.

Reinsalu sõnas, et Mart Laari valitsus andis Eestile kompassi. «Mart, kaasaegne Eesti poliitika on sinu valitsuse nägu,» ütles ta.

Ta tõi esile, et mitmed tollased liidrid, nagu Mart Laar, Mart Nutt, Eiki Nestor, Paul-Eerik Rummo, europarlamendis Tunne Kelam, on praegugi poliitikas. Teisalt on asemele tulnud palju uue põlvkonna esindajaid. Toonase valitsuse sõnum uuele põlvkonnale on Reinsalu hinnangul see, et argiaskelduste keskel on tarvis võimet näha suurt plaani ning kõik muu on selle teenistuses. Samuti tuleb väärtustada Laari valitsuse julgust teha otsuseid tulevikku silmas pidades.

«Me ei pea meeldima kõigile. Me ei tohi karta ebamugavaid otsuseid teha. Just argus tuleviku ees on see, mida peame kartma,» kõneles Reinsalu.

«Mul on meelde jäänud toonasest ajast üks Mardi ütlus: ajad muutuvad, aga aated jäävad. Nende eest tuleb võidelda ja pole häbi ka kaotada,» ütles IRLi praegune juht.

Ilves: jäägem näljaseks

«Üllatusesinejana» pidas Laari konverentsil kõne president Toomas Hendrik Ilves, kes kutsus ühiskonda üles jääma näljaseks: «See tähendab, et ikka pürgida edasi ja edasi, mis sest, et seni tehtu on edukas. Jääge näljaseks, sest ikka saab veel enam.»

Ta kiitis, et Eesti on saavutanud palju suuri asju, nagu Euroopa Liit, NATO jne, aga on veel teisigi suuri asju. Ilves kutsus ka üles rohkem rääkima, ja mitte palkadest, vaid suurte asjade üle – «Kuidas me Eesti riiki haldame, mis meist saab, milline on Euroala ja tema tulevik,» sõnas president.

20 aasta tagust aega meenutasid konverentsil veel Tiit Pruuli, Siim Kallas, Ardo Hansson, Kaido Kama, Lagle Parek, Marju Lauristin, Heiki Kranich ja paljud teised. Videotervituse edastas ka Carl Bildt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles