Prantsuse luuret süüdistatakse saamatuses

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed Merah
Mohammed Merah Foto: SCANPIX

Prantsuse siseluureteenistus (DCRI) hoidis väidetavalt aastaid silma peal seitse inimest tapnud äärmuslasel Mohamed Merah´l, kuid lõpetas seni teadmata põhjustel tema jälgimise.

Prantsuse päevalehe Le Monde käsutuses olevad DCRI dokumendid näitavad, et luure teadis alžeeria päritolu Prantsuse kodaniku Merah´ sidemetest islamiäärmuslastega nii kodu- kui ka välismaal ning jälgis tema tegemisi alates 2006. aastast, vahendas BBC.

Luure aruande kohaselt lahkus Merah harva kodust, teda iseloomustati paranoilise ja kahtlustavana. Luure teadis isegi seda, et Merah´l polnud kodus internetti, mobiiltelefoni ning ta kasutas side pidamiseks alati avalikke telefonikabiine.

2011. aastal märkis luure, et Merah on vägivaldne naiste suhtes, kes on käitunud moslemite vastu lugupidamatusega. Samuti olevat Merah ülistanud Lääne uskmatute tapmist enda tehtud laulus. Luure käsutuses on ka foto temast noa ja koraaniga.

Samuti teadis luure, et Merah käis tihti Lähis-Ida riikides ning tal olid tihedad sidemed Ühendkuningriigi islamiäärmuslastega.

Miks võimud Merah´d tõsiselt ei võtnud, dokumendist ei selgu. Viimati kuulati Merah üle 2011. aasta novembris, kui ta pidi põhjendama oma visiiti Pakistani, kus ta osales terroristlikus treeninglaagris. Kõigest kuu hiljem peatas DCRI aga seni teadmata põhjustel Merah´ jälgimise.

Tänavu suvel tappis Merah riigi edelaosas Toulouse´is seitse inimest, enne kui politsei ta pärast 30 tundi väldanud piiramist maha lasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles