Läti regionaalarenguminister vallandab Ventspilsi linnapea Lembergsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs
Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs Foto: SCANPIX

Läti keskkonna- ja regionaalarenguminister Edmunds Sprūdžs allkirjastab lähiajal korralduse, millega vallandatakse Ventspilsi kauaagne linnapea Aivars Lembergs.

«Ma olen otsuse langetanud ja allkirjastan korralduse lähiajal,» ütles Sprūdžs erakorralisel pressikonverentsil.

«Ma teen seda lähtuvalt minu käsutuses olevatest argumentidest, südametunnistusest ja kohustusest seaduse ees. Ministeerium ei ole kohus. Ministeerium langetab poliitilisi otsuseid,» ütles Sprūdžs. «Mul on vaid üks eesmärk - kohalikud omavalitsused, mis toimivad kõikjal Lätis õiglaselt ja vastutustundlikult, ja ma olen kindel, et see eesmärk on kõigile Läti elanikele tähtis.»

Sprūdžsi sõnul on vallandamine ühtlasi «hoiatuseks», et omavalitsused kodanikke õiglaselt teeniksid.

Peaprokuratuuri ning keskkonnakaitse- ja regionaalarengu ministeeriumi juristide kohaselt sattus Lembergs huvide konflikti, langetades vähemalt 25 Ventspilsis ja Ventspilsi vabasadamas tegutseva ärimehe suhtes rohkem kui 350 otsust, millest said kasu Lembergs ja tema lapsed Līga Lemberga ja Anrijs Lembergs.

Korraldus jõustub niipea, kui see on ilmunud ametlikus häälekandjas Latvijas Vēstnesis ning selle võib kohtusse 30 päeva jooksul edasi kaevata. Kui Lembergs kohtusse ei pöördu, on ta vallandatud. Samuti on ta vallandatud, kui kohus tema apellatsiooni ei rahulda.

Lembergs süüdistatakse veel mitmes raskes kuriteos: ametivolituste kasutamises huvide konflikti olukorras, altkäemaksu võtmises, dokumentide võltsimises, võltsitud dokumentide kasutamises, riigiteenistujale kehtestatud piirangute ületamises ja muudes seadusrikkumistes.

Kriminaalsüüdistuste tõttu on kohus keelanud tal linnapea ja Ventspilsi vabasadama juhatuse esimehe ametikohustuste täitmise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles