Rehn: Soome pole aastaid olnud ÜRO-maa

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisabeth Rehn
Elisabeth Rehn Foto: SCANPIX

Kogenud Soome poliitiku Elisabeth Rehni sõnul oli riik liiga optimistlik ÜRO Julgeolekunõukogu vahetuvaks liikmeks saamises osas.

Tema sõnul on teistel maadel keeruline Soome taotlustest aru saada, vahendas YLE.

Soome ei pääsenud Julgeolekunõukogusse ja seda vaatamata mitmete riikide antud lubatusele hääletada Soome poolt.

ÜROs mitmetel ametikohtadel töötanud Rehn teab, et teiste riikide antud lubadustele ei saa alati lootma jääda.      

«See on toores mäng, mida on mitu korda ka nähtud. Olukord oli sarnane siis, kui me tegime Islandi toetuseks kampaaniat. Olime eitava otsuse üle väga pettunud,» räälkis ta.

YLE tänast hommikuprogrammi külastanud Rehn on mures, sest Soome pole sugugi mitte niisugune, nagu see oli varem. «Varem oleme saatnud koguni tuhandeid ÜRO rahuvalvemissioonidele, kuid nüüd on neid vaid käputäis. Saatsime kindluse mõttes mõned Liibanoni, kuid see ei aidanud eriti.»  

Lisaks sellele meenutas ta, et vähenenud on ka Soome edastatav abi arengumaadele.

Ka mainis poliitik praeguse valitsuse ametiajal esile kerkinud eufooriat ja mõningast vägikaikavedu kahe välisministri vahel, sinna vahele pole aga ÜRO mahtunud.

«ÜROs on märgatud, et maailmaorganisatsioon pole seal prioriteediks,» selgitas Elisabeth Rehn.

Rehni hinnangul on Soome olnud liiga ettevaatlik osalemaks ÜRO operatsioonides. Nii näiteks ei löödud üldse kaasa Liibüa õhuturbemissioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles