Terras: peame toetama Afganistani armee võimekuse kasvu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brigaadikindral Riho Terras kohtus eile Afganistani Rahvusvaheliste Julgeolekujõudude (ISAF) ülema, USA kindrali John R. Alleniga
Brigaadikindral Riho Terras kohtus eile Afganistani Rahvusvaheliste Julgeolekujõudude (ISAF) ülema, USA kindrali John R. Alleniga Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrase kohtus eile Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude (ISAF) ülema kindral John. R. Alleni ja Afganistani kaitseväe juhataja kindral Sher Mohammed Karimiga.

Kaitseväe juhataja hinnangul olid kohtumised viljakad ning aitasid  konkretiseerida NATO, sealhulgas Eesti ja Afganistani jõudude edasist koostööd ja eesmärke 2014. aastani, mil NATO lahinguüksused pöörduvad Afganistanist tagasi koju.

Brigaadikindral Terras ütles pärast kohtumisi, et liitlasvägede juhatusel ja Afganistani sõjaväejuhtidel on selge arusaam, et NATO ei lahku täielikult Afganistanist ka peale 2014. aastat, kuid lõpetab otsesed sõjalised operatsioonid ning vähendab oma kontingenti mitmekordselt.

Kaitseväe juhataja hinnangul määravad edasise koostöö kolm põhimõtet. «„NATO peamiseks funktsiooniks jääb Afganistani sõjaväe, politsei ja ka tsiviilstruktuuride väljaõpe ja toetus,“» ütles brigaadikindral Terras. «„Teiseks, NATO ei saa lubada, et Afganistanis tõstaks pead rahvusvaheline terrorism ja Taliban. Selle takistamiseks ollakse valmis ka sõjaliste operatsioonidega sekkuma ja aidatakse kohalikke struktuure.“»

Kolmanda olulise põhimõttena tõi kaitseväe juhataja välja, et kahe aasta jooksul, mis on jäänud 2014 aasta lõpuni, on vajalik saavutada olukord, kus Afganistani rahvuslik armee kontrollib riigis olukorda ning legitiimne valitsus järgib head valitsemistava. Terras rõhutas, et Eesti lähtub oma tegevuses liitlastega samadest põhimõtetest ja eesmärkidest.  

Afganistani kaitseväe juhataja kindral Sher Mohhamed Karimi ütles brigaadikindral Terrasele, et Eesti sõdurid on oma kohuseid täitnud eeskujulikult ja tõhusalt ning tema rahvas on tänulik toetuse eest. „«Eesti kaitseväelased on oma tasakaaluka tegutsemisega saavutanud kohalike elanikega usaldusväärse vahekorra ning koostöö Afganistani julgeolekujõududega sujub. Eesti sõdurid on olnud Afganistanis oodatud ning on oodatud ka tulevikus,» ütles kindral Karimi, kes lubas peagi külastada ka Lõuna-Helmandis teenivat Eesti jalaväekompaniid.

Kindral Karimi sõnul on Afganistani julgeolekujõud valmis järjest üle võtma vastutuse julgeolekuolukorra üle. Kõige suurema väljakutsena nimetas Afganistani kaitseväe juhataja oma julgeolekujõudude veel välja arendamata õhutoetust, logistilist ja meditsiinilist toetust, tuletoetust ja soomusmanöövrivõimet. „«Me kaitseme oma kodumaad iga hinnaga, ega luba terroristidel seda üle võtta ning muuta oma kasvulavaks,» ütles kindral Karimi, kelle sõnul kasvab Afganistani julgeolekujõudude enesekindlus iga kuuga.

Eesti kaitsevägi osaleb Afganistanis NATO rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast ja teenib rahutus Helmandi provintsis alates 2005. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles