Eurosaadikud: Euroopa Komisjoni valitagu parlamendivalimiste võitjad

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
European Commission
European Commission Foto: SCANPIX

Eestist valitud europarlamendi saadikud Indrek Tarand ja Tunne Kelam leiavad, et Euroopa Komisjoni võiks tulevikus valida need poliitilised jõud, kes võidavad Euroopa parlamendi valimised.

Euroopa parlamendi liikmed Indrek Tarand ja Tunne Kelam kinnitavad , et europarlamendis ringleb mitmeid reformimise ettepanekuid, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Kelam ütles, et on intrigeeritud valimisringkondade laienemise idees, aga seda oleks tema arvates vaja enne rahvale selgitada.

Et valimiste võitja moodustab komisjoni, on Kelam nõus, ja leiab, et demokraatia loogikana on see ka valijale arusaadav.

Euroopa parlamendi liikme Indrek Tarandi sõnul on see, et Euroopa parlamendi valimiste tulemusel peaks moodustuma valitsus, selge kõigile, kes on vähegi Montesquieud lugenud ja teavad võimude lahususe printsiipi ning nende moodustumise printsiipi.

Mart Laar pakkus nädalalõpu Postimehes välja idee, et Euroopa rahvusriikide föderatsiooni ja tihedamat poliitilist lõimumist võiks alustada europarlamendi põhjalikust uuendamisest.

«Esiteks tuleks selle valimised korraldada rahvusriikideülestes valimisringkondades, mis moodustuksid mitmest rahvusriigist, näiteks Rootsi, Soome, Eesti, Läti ja Leedu. See sunniks rahvusriikide poliitikuid omandama oma piiridest laiemat mõju ja autoriteeti ning tõstaks valimiskampaania keskpunkti üldised ja kõigile liikmetele tähtsad küsimused. Loomulikult pole seda kerge teha, kuid tegemist oleks suure sammuga edasi,» kirjutas Laar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles