Maadevahetusafääri peategelased jõudsid kohtukulli ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Reiljan
Villu Reiljan Foto: Peeter Langovits

Eile jõudis kohtusse Eesti läbi aegade suurim korruptsioonisüüdistus, kus peategelasteks endised ministrid Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo ning maa-ameti endine juht Kalev Kangur.




Kui maadevahetusafääri väidetavale organisaatorile ja ajule, maa-ameti eksjuhile Kalev Kangurile eile esitatud süüdistus peaks kohtus ka tõendatama, saaks temast riigi suurim korruptant. Nimelt tõi geniaalne «äri» riigiprokuratuuri süüdistuse järgi mehele mõne aastaga sisse rohkem kui 20 miljonit krooni. Tema võetud altkäemaksusummad löövad vägevalt seniseid rekordeid: nii näiteks sai Kangur ühes kuriteoepisoodis väidetavalt 11 miljoni kroonise altkäemaksu, mis on vähemalt kümme korda suurem kui senised teadaolevad priskemad altkäemaksud.



Lisaks Kangurile said eile kriminaalsüüdistuse eksministrid Villu Reiljan ja Ester Tuiksoo ning ärimehed Toomas Annus, Einar Vettus, Tullio Liblik ja Tarmo Pedjasaar, samuti firmad AS Järvevana (osa endisest Merko Ehitusest) ning AS E.L.L Kinnisvara.



Kolm ja pool aastat kestnud uurimine näitas riigiprokuratuuri süüdistuse järgi, et Rahvaliidu kauane juht Reiljan ja Kangur aitasid altkäemaksu eest ärimeestest sõpradel-koostööpartneritel vahetada looduskaitsealadel asuvaid maatükke tulusate kruntide vastu Tallinnas, Pärnus ja Haapsalus.



Tollane keskkonnaminister Reiljan ja tema alluv Kangur teadsid oma töö tõttu hästi, millised maatükid looduskaitse alla lähevad, ning jagasid siseinfot, milliste tulusate kruntide vastu saab ärimeestele mõttetuid «heinamaid» ülisoodsalt vahetada.



Kangur osales süüdistuse järgi ka ise ärimeestele kuuluvate ettevõtete kaudu varjatult looduskaitsealuste maatükkide omandamises, vahetamises ja edasimüümises. «Tema soovitusi ja juhiseid arvesse võttes teenisid ettevõtted talle rahalist kasu kokku ligikaudu 20 miljoni krooni suuruses summas,» andis teada riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu. Kokku käsitleb süüdistus 13 maadevahetustehingut.



Altkäemaksu võtmises süüdistatakse ka skandaali tõttu ametist lahkunud Villu Reiljani parteikaaslast, endist põllumajandusministrit Ester Tuiksood, kes tegi väidetavalt põhjendamatuid eelistusi Merko Ehitusele ja Toomas Annusele ning sai selle eest määramata ajaks enda kasutusse tasuta korteri Tallinnas. Nii Reiljan kui ka Tuiksoo on praegu riigikogu liikmed.



Süüdistuse põhjal võttis Reiljan altkäemaksu Annuselt ja Liblikult, Tuiksoo Annuselt ning Kangur Pedjasaarelt, Vettuselt, Liblikult ja Annuselt. Ärimehi süüdistatakse altkäemaksu andmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles