Boroditš: demokraatide osalemine valimistel on väga tõenäoline

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Boroditš.
Deniss Boroditš. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu demokraatide ühendus otsustab eelseisvatel kohalikel valimistel osalemise lähiajal, praegu on see küsimus tõsiselt arutusel, ütles ühendusse kuuluv Deniss Boroditš usutluses BNSile.

«Kas demokraadid saavad olema valimistel esindatud, see on lähiaja küsimus. Valimistel osalemine tähendab tohutut tööd, läheb vaja tugevat meeskonda, teatud inim- ja finantsressursse. Kui me saame kõik need komponendid kokku, siis arvan, et demokraadid lähevad valimistele. See küsimus on praegu tõsiselt arutusel,» ütles Boroditš.

«Mina isiklikult leian, et poliitik peab juhinduma sellisest põhimõttest: kui sa tahad olla tegevpoliitik, siis pead valimistest osa võtma. Just valija annab hinnangu sinu isikule, sinu poliitilisele tegevusele. Kui sa ei pane oma vormi regulaarselt valimistel proovile, siis ei ole sa minu meelest poliitik. Veelgi enam - valimised annavad võimaluse teha oma tegevuses korrektuure. Seega on tegevpoliitiku jaoks ainuõige variant valimistel osaleda,» rõhutas Boroditš.

Demokraatide tegevusest esimesi kokkuvõtteid tehes ütles ta: «Leian, et tehtud tööle võib anda positiivse hinnangu. Me oleme kokku saanud väga hea, huvitava, ladusalt tegutseva meeskonna viiest inimesest, kes pole mitte ainult tugevad poliitikud, vaid ka oma valdkonnas suured spetsialistid. Kõige tähtsam on see, et meil on kollektiivis väga hea kliima, me hindame teiste arvamust ega eira seda kunagi. See eristab meid ehk teistest fraktsioonidest, kus järgitakse partei peajoont. Meie seevastu kujundame seisukohti ja langetame otsusi lähtudes iseenda eetilistest, moraalsetest ja poliitilistest tõekspidamistest.»

Vastates küsimusele, millise poliitilise jõuga on demokraatidel tekkinud suurim teineteisemõistmine, ütles Boroditš: «Demokraadid on oma eesmärkide ja visiooni saavutamiseks avatud koostööle mis tahes erakondadega ja parlamendis esindatud fraktsioonidega. Oleme koos sotsiaaldemokraatidega käivitanud mitu seadusandlikku algatust, esitanud ühiseid saadiku järelepärimisi. Ehkki me oleme Keskerakonna fraktsioonist lahkunud, ei tähenda see, et me ei suhtleks või ei teeks koostööd eesmärkide saavutamiseks. Ent selleks, et omada reaalset võimalust üht või teist seadusandlikku algatust realiseerida, tuleb otsida võimalusi koalitsioonijõududelt toetuse saamiseks, sest keegi ei ole tühistanud matemaatilise enamuse printsiipi.»

«Kui rääkida meie algatustest, siis neid on olnud palju. Oleme esitanud mitmeid seadusparanduste ettepanekuid, samuti ei ole me sotsiaalküsimustest kõrvale jäänud. Näiteks õpetajate palkade küsimus - me tulime välja algatusega, kust leida ressursse 20-protsendise palgatõusu katteks. Oleme esitanud ettepanekuid erakondade rahastamise teemal ja järelepärimisi, ühesõnaga, oleme teinud parlamendis aktiivselt tööd samal põhimõttel, mis fraktsioonidki. Kuid need on vahetulemused. Põhidokument, mille kallal tuleb kõigil tööd teha, on tuleva aasta riigieelarve,» rõhutas Boroditš.

Keskerakonnast lahkunud Rainer Vakra, Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Kalle Laanet, Deniss Boroditš, Ain Seppik, Vilja Savisaar-Toomast ja Toomas Varek asutasid aprilli lõpus MTÜ Demokraadid.

Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril 2013.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles