Itaalia teadlased mõisteti maavärinaprotsessil vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
L'Aquila linn 22. oktoobril 2012.
L'Aquila linn 22. oktoobril 2012. Foto: SCANPIX

Kuus Itaalia teadlast ja üks valitsusametnik tunnistati esmaspäeval süüdi tapmises, kuna nad ei suutnud mõni päev enne 2009. aasta ohvriterohket maavärinat L'Aquilas ohtu õigesti hinnata.

Kohtunik Marco Billi otsustas, et kõik Itaalia riskikomitee seitse liiget on süüdi suutmatuses elanikkonda õigeaegselt hoiatada, ja määras neile kuueaastase vanglakaristuse.

Komitee teatas mõni päev enne seda, kui L'Aquilat ja ümbruskonna linna tabanud maavärinas hukkus 309 inimest, et oht elanikkonnale ei ole suur.

Oodata on otsuse edasikaebamist.

Teadlased üle kogu maailma on nimetatud 2011. aasta septembris alanud protsessi naeruväärseks, öeldes, et seismoloogia ei suuda maavärinaid absoluutse kindlusega prognoosida.

Süüdimõistetute seas on ka mitu Itaalia rahvusvaheliselt tunnustatud seismoloogi ja geoloogi.

«Ma olen kurb, meeleheitel,» ütles endine riikliku geofüüsika ja vulkanoloogia instituudi direktor Enzo Boschi. «Arvasin, et mind mõistetakse õigeks. Ma ei saa ikka veel aru, milles mind süüdi mõisteti.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles