Hollandi teadlased kavandavad köetavaid rattateid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdrukud Hollandis Metereni küla lähedal rattaga sõitmas.
Tüdrukud Hollandis Metereni küla lähedal rattaga sõitmas. Foto: SCANPIX

Jalgrattamaa Hollandi teadlased on tulnud välja uue ideega, kuidas külmadel talvekuudel rohkem rahvast sadulasse saada, aga samal ajal vigastusi vähendada - vaja oleks köetavaid rattateid.

«Idee on paigaldada rattateede alla süsteem, mis takistaks talvel jää moodustumist,» ütles insener Marcel Boerefijn firmast Tauw.

Süsteemi vastu, mis hakkaks kasutama 30-50 meetri sügavusest pinnase alt saadavat maaenergiat, on huvi ilmutanud juba mitu omavalitsust.

Maaküttesüsteem läheks maksma 20 000 - 40 000 eurot ühe kilomeetri rattatee kohta, ja teid on Hollandis üle 35 000 kilomeetri, kuid Boerefijn soovitab kaaluda asja pragmaatilisest küljest.

«See hoiaks kokku mitmesuguseid kulutusi: vähem soola jää sulatamiseks, vähem õnnetustest tingitud meditsiinikulutusi ja vähem kulutusi autole, sest inimesed sõidaksid parema meelega rattaga,» loetles ta, tuginedes statistikale, mille kohaselt on aastas 7000 rattaõnnetust.

40 000 elanikuga Zutpheni linn Ida-Hollandis igatahes ootab juba projektile antavaid hinnanguid, et siis munitsipaaltasandil teostatavusuuringud teha.

Hollandis on umbes 16,5 miljoni elaniku kohta ligikaudu 18 miljonit jalgratast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles