Eesti filmid on tänavu ELilt üle 700 000 euro toetust saanud

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: SCANPIX

Euroopa Liit on Eesti filmidele sel aastal üle 700 000 euro toetust jaganud.

Euroopa Nõukogu kaastootmisfond Eurimages otsustas toetada Eesti-Gruusia koostööfilmi «Mandariinid» tootmist 110 000 euroga ja Venemaa-Valgevene-Eesti-Soome koostööfilmi «Ma ei tule tagasi» 210 000 euroga.

Otsused sündisid möödunud nädalal Tiranas, Albaanias toimunud Eurimagesi istungil. Kokku sai toetuse 18 mängufilmi.

Mängufilmi «Mandariinid» režissöör on Zaza Urushadze Gruusiast, filmi  eestipoolne tootja on stuudio Allfilm, produtsent Ivo Felt. «Ma ei tule tagasi» on režissöör Ilmar Raagi uus mängufilm, mille Eesti tootja on stuudio Amrion, Soome tootja Helsinki Film ja Venemaa tootja CBT Film Company.

Eesti on Euroopa Nõukogu kaastootmisfondi Eurimages liige alates 2004. aastast. Eesti filmidest on varasemalt Eurimagesi toetuse saanud «Leiutajateküla Lotte», «Püha Tõnu kiusamine», «Rat King» ja dokumentaalfilm «Fritsud ja blondiinid».

1988. aastal loodud Eurimagesi eesmärk on toetada Euroopa filmitööstust läbi tootmise ja promotsiooni. Eurimagesi töös osaleb 36 Euroopa riiki.

Eesti filmitootjad on saanud toetust ka Euroopa Liidu MEDIA programmist.

Suurim toetus, 80 000 eurot,  on sel aastal eraldatud Nukufilmi täispika animafilmi «Morten lollide laevas» arendamiseks. Toetuse said ka Film Tower Kuubis projekt «Jeesus elab Siberis» (18 000 eurot), Luxfilmi mängufilmiprojekt «Polaarpoiss» (44 000 eurot) ning Rühm Pluss Nulli dokumentaalfilmiprojekt «Ahto» (16 000 eurot).

Lisaks toetab MEDIA programm erinevaid filmiüritusi kokku 195 000 euroga ning kinode digitaliseerimist ja Euroopa filmide levi Eestis kokku 53 300 euroga.

MEDIA programmi kogutoetus Eesti filmile sel aastal on 406 300 eurot.

MEDIA 2007 on Euroopa Liidu seitsmeaastane programm (2007-2013) Euroopa filmi-, televisiooni- ja uue meedia tööstuse konkurentsivõime tugevdamiseks ning Euroopa audiovisuaalse toodangu rahvusvahelise levi hõlbustamiseks. Programm MEDIA Mundus (2011 - 2013) edendab Euroopa filmivaldkonna rahvusvahelist konkurentsivõimet ja koostööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles