Aaviksoo: riigieelarves on õpetajate palgatõusuks 11 protsenti lisaraha

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Õpetajate uuest aastast rakenduv palgatõus tuleb riigi antava palgatoetuse 11-protsendise kasvu toel, kinnitas haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo täna Reformierakonna korraldatud kokkusaamisel omavalitsusjuhtidega.

Kohtumisel rõhutati, et omavalitsustele antava õpetajate palgatoetuse suurendamine ei tekita viimastele lisakulutusi.

Aaviksoo kutsus täna omavalitsusjuhtidega kohtudes neid üles mõtlema sellele, et hea haridus sünnib kõigi osapoolte koostöös ja on tulemuslik investeering.

Riik suurendab järgmisel aastal omavalitsustele antavat õpetajate palgatoetust umbes 15 miljoni euro võrra. Valitsus eraldas riigieelarvesse palgatõusuks lisaraha 7,5 miljonit eurot.

Teiseks suunatakse haridustoetuses sihtotstarbelise õpetaja palgaraha hulka lisaks ligi 4 miljonit eurot reservist, mis on tekkinud õpilaste arvu vähenemisest.

Kolmandaks suunatakse õpetajate palgarahaks osa omavalitsustele antud õpetajate täienduskoolituse rahast, mis annab õpetaja töötasuks juurde 3,8 miljonit eurot. Täienduskoolituse rahastamise vähenemise kompenseerib riik, kes koostöös koolide ja aineliitudega hakkab korraldama täienduskoolitusi Euroopa raha toel.

Neljandaks suureneb õpetajate palgafond töötuskindlustuse määra vähenemise tõttu ligi poole miljoni euro võrra. Samuti tehakse omavalitsustele antav palgatoetus sihtotstarbeliseks, et kindlustada raha kasutamise läbipaistvus ning õigesse kohta jõudmine.

Aaviksoo väljendas rahulolu, et omavalitsused on tõstatanud ka tugipersonali – näiteks koolipsühholoogide – teema. «Põhikooli- ja gümnaasiumiseadus küll sätestab, et tugispetsialistide teenuse pakkumise eest vastutab kooli pidaja, kelleks on enamasti kohalik omavalitsus,» märkis minister. «Kuid riigil ja omavalitsustel maksab kindlasti koos maha istuda ja arutada, kuidas tugispetsialisti teenuseid paremini korraldada – eriti võttes arvesse laste vähenemist ning omavalitsuste tegelikku haldusvõimekust.»

Haridus- ja teadusministeerium on korraldanud kohalike omavalitsuste katusorganisatsioonidega regulaarseid kohtumisi 2012. aasta algusest. Kokkusaamistel on arutatud nii õpetaja ameti kui omavalitsuste rahastamisega seotud küsimusi. Osapooled jõudsid kokkuleppele muuhulgas ka selles, et õpetaja palk peab tõusma ning osa täienduskoolitusest peaks olema riigi vastutusel.

Õpetajate täiendav palgatõus on võimalik pärast ette valmistatud põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse muudatuste vastuvõtmist järgmise aasta esimesest septembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles