Venemaa mõistis hukka Ojulandi koostatud raporti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Magnitski.
Sergei Magnitski. Foto: SCANPIX

Vene välisministeerium nimetas Euroopa Palamendis eile vastu võetud Eesti eurosaadiku Kristiina Ojulandi koostatud raportit katseks mõjutada Vene õigussüsteemi.

Europarlamendi heakskiidu pälvinud raportis soovitati Euroopa Liidu Nõukogul advokaat Sergei Magnitski surmaga seotud Vene ametnikele kehtestada viisa- ja finantssanktsioonid. Ka soovitati kohelda sarnastel alustel kõiki Vene riigiametnikke, kes on rikkunud inimõigusi või on süüdi korruptsioonis.

«Me peame selliseid samme järjekordseks katseks teema politiseerimiseks ja surve avaldamiseks Vene õigussüsteemile,» seises Vene välisministeeriumi avalduses, milles nimetati dokumenti pinnapealseteks ja poliitiliselt motiveerituks, vahendas uudisteagentuur RIA Novosti.

«Me kutsume Euroopa Parlamenti üles pöörama tähelepanu inimõigusküsimustele ELi riikides, näiteks venekeelse vähemuse õiguste jultunud rikkumistele Balti riikides ja natside kollaborantide ülistamisele neis riikides, selle asemel, et sekkuda teiste riikide siseasjadesse,» lisati avalduses.

USA investeerimisfirma Hermitage Capital advokaat Magnitski suri 2009. aastal 37-aastasena segastel asjaoludel Moskva eeluurimisvanglas. Ta vahistati pärast seda, kui ta paljastas Vene maksu- ja miilitsaametnike hiiglasliku maksupettuse. Süüdistus kuriteos esitati aga talle, mitte väidetavatele toimepanijatele.

Kuigi novembris möödub Magnitski traagilisest surmast kolm aastat, pole Venemaa siiani süüdlasi vastutusele võtnud ning sellest on kujunenud Vene õiguskaitseorganite korrumpeerituse ja ebaõigluse sümbol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles