Pisipoega päästa üritanud ema hukkus tules

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtul Raasikul toimunud elumaja põlengus hukkus 31-aastane naine, kes jooksis põlevasse majja, et päästa oma lapse elu.

Raasikul Tallinna mnt ja Võidu tänava ristumiskoha juures oli täna vaikne. Maja, kus veel eile elas viielapseline pere, on tahmunud süsimustaks, aknad purunenud ja katus varemeis. Seal jättis oma elu 2-aastane poiss ja teda päästma tõtanud ema.

Lapsed on vanaema juures. Pereisa Virgo seisab hoovis, askeldab ringi nii sees kui väljas, on siiani silmanähtavalt šokis: «Katsun aru saada, mis toimub.»

2-aastane laps jäi teisele korrusele.

Virgo oli selles kahekorruselises puumajas oma abikaasa ja lastega elanud kuus aastat. Vanim neist 14-aastane ning noorim 2-aastane. Tol õhtul oli isa tööl, ema poes ja nooremad lapsed üksi kodus.

«Üks lastest oli haige,» teab Raasiku vallavanem Aare Ets. Haige laps, 2-aastane, viibis maja teisel korrusel. Ülejäänud lapsed mängisid, vanim aga polnud kodus.

Siiani pole täpselt selge, mis tulekahju põhjustas. Põlengut märganud lapsed põgenesid aknast välja. Nad jooksid lähedal asuvasse toidupoodi ema järele ja hüüdsid, et maja põleb.

Ingvar jõudis sündmuskohale siis, kui maja oli juba leekides. Tema sõnul tuli aga päästjaid oodata ligi pool tundi.

«Lapsed jooksid emale poodi järele. Ema tuli kiiresti, läks majja sisse ja välja enam ei tulnud,» räägib Ingvar, kes sattus sündmuskohale, kui leegid olid juba suured.

Siis jõudis kohale ka üks samal tänaval elav mees, kelle sõnul karjusid välja jäänud lapsed «Ema, ema!», mistõttu üritas ka tema majja pääseda, ent kuna see oli nii tuld täis, siis jõudis ta ainult koridori ja oli õnnelik, et ise välja tagasi pääses.

«Ema oli toas, ta oli veel elus ja hüüdis appi, aga mis sa seal enam teed... seal ei saa mitte midagi teha, kui on nii palju suitsu ja põleng oli nii suur, et keegi ei pääse ligi,» räägib mees. «Kuumus oli meeletu. No mida sa teed?»

Pereisa sõnul sai laste emale saatuslikuks see, et ta läks pisipoega otsima esimeselt korruselt. Nimelt oli ukse avades põlevasse ruumi peale tulnud hapnik põhjustanud plahvatuse. Oleks ta aga kohe teisele korrusele suundunud, võinuks lool olla parem lõpp.

Pereisa jõudis ise sündmuskohale siis, kui leegid oli juba sedavõrd suured, et majja siseneda polnud enam võimalik.

Saepurusoojustusega elumaja põles kiiresti ning süttis veel ka järgmisel hommikul.

«Kui lähedal ettevõttes töötav pereisa särgiväel kohale jõudis, siis majja enam ei pääsenud. Tuleleegid paistsid juba katusest välja,» kinnitab ka Ets.

Tema sõnul jõudis tuletõrje kiiresti kohale, aga päästa polnud enam kõige vähematki.

«Järel on varemed,» lausub ta. «Majal oli saepurusoojustus. Päästjate sõnul hõõgusid seinas sädemed, mistõttu pidi laiali kiskuma ka selle, mis polnud põlenud.»

Päästeameti andmetel jõudis esimene päästeauto kohale 12 minutiga, samas kui kohalikud inimesed väidavad, et aega läks kauem.

«Tuletõrje tuli 20-30 minutiga» kinnitab üks naabritest Postimehele. Teine lisab: «Tuletõrje kohale jõudmiseks läks pool tundi kindlasti.» Tema sõnul oli telefonikella järgi häirekeskusesse helistatud kell 17.03, kuid päästjad jõudsid kohale alles 17.39.

Kohapeal töötasid päästjad Muuga, Kehra ja Assaku päästekomandodest ning Aruküla ja Raasiku vabatahtlikud päästjad. Kustutustööd lõppesid kell 20.30.

Pilt õhtusest põlengust.

Praegu peatub isa koos lastega vanaema juures. Raasiku vallavalitsus otsustas kanda pere toetusarvele 2000 eurot. Samuti arutati pere elamispinnaga aitamise küsimust. Vallavanem Aare Ets kinnitas Postimehele, et perele leitakse korter.

Pere ootab abi

Õnnetuses olijate abistamiseks on avatud pangakonto nr 10010815537010 SEB pangas (nimi: Luule Kais). Selgitusse palun märkida «perekond Kaisi toetus».

Esemeliste annetuste tegemiseks palub Raasiku vald ühendust võtta Raasiku valla sotsiaaltöötaja Liivi Puumetsaga tel 50 17 483 või lastekaitsespetsialisti Anu Nõlvega tel 51 26 149.

Vallavanem Aare Etsi sõnul on tarvis näiteks riideid ja mööblit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles