Tõmošenko tütar hoiatas diktatuuri eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgenia Tõmošenko.
Jevgenia Tõmošenko. Foto: SCANPIX

Vangistatud Ukraina endise peaministri Julia Tõmošenko tütre Jevgenia Tõmošenko sõnul võivad nädalavahetusel toimuvad parlamendivalimised viia riigis diktatuuri kehtestamiseni.

Jevgenia Tõmošenko märkis, et kui demokraatlik maailm ja vaatlusmissioonid ei kinnita pühapäeval, et valimised olid vabad ja ausad, võib see viia Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši diktatuuri legitimiseerimiseni, vahendas uudisteagentuur AFP.  

«Ja siis on tõesti liiga hilja Ukraina demokraatia päästmiseks,» lisas Šveitsi linnas Genfis ajakirjanikega kohtunud Tõmošenko.

Mitmed opositsiooniliidrid, eesotsas ametivolituste ületamise eest seitsmeks aastaks vangi mõistetud endise peaministri Julia Tõmošenko ja eelarvevahendite omastamise eest neljaks aastaks vangi mõistetud endise siseministri Juri Lutsenkoga, ei saa eelseisvatel valimistel kandideerida.

Viimaste arvamusküsitluste järgi on valimiste soosikuks president Janukovõtši võimuerakond Regioonide Partei, millele järgnevad Julia Tõmošenko ja Arseni Jatsenjuki opositsiooniline ühendus Isamaa ja endise maletšempioni Vitali Klitško juhitav allianss UDAR.

Ekspertide sõnul võib Regioonide Parteile trumbid kätte mängida ka valimissüsteemi muutus. Lisaks suletud üleriigilistele nimekirjadele, mille alusel valitakse 225 ülemraada liiget, on nüüd moodustatud ka 225 majoritaarset ühemandaadilist ringkonda, kus eelis on just Regioonide Parteil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles