Nüganen lavastas Läti Rahvusteatris Tammsaare «Tõe ja õiguse»

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare «Tõe ja õiguse» lavastus.
Tammsaare «Tõe ja õiguse» lavastus. Foto: Tallinna Linnateater

Tallinna Linnateatri peanäitejuhi Elmo Nüganeni lavastusena esietendub täna Riias Tammsaare Karini ja Indreku lugu.

«Maa ja armastus» («Zeme un mīlestība») põhineb Eesti kirjandusklassiku «Tõe ja õiguse» IV osal, mis on Linnateatri laval tuntuks saanud ja rohkelt pärjatud nime all «Karin. Indrek. Tõde ja õigus. 4.»

Läti Rahvusteatri lavastuse loomingulises meeskonnas on helilooja Jaak Jürisson, kes lõi muusika ka Linnateatri samale lavastusele. Samamoodi on ka «Maa ja armastuse» kunstnikuks Andris Freibergs ning kostüümikunstnikuks Kristine Pasternaka.

1930. aastate Eesti vabariigis hargnevat Karini ja Indreku armastuslugu läks Nüganen Läti Rahvusteatrisse sealsete näitlejatega lavastama rahvusteatri kutsel. Rahvusteatri repertuaarijuhi Ieva Struka sõnutsi kutsuti Nüganen külalislavastajaks just ennekõike tema lavastajaisiksuse ja –käekirja tõttu, mis on sarnane ka Rahvusteatri enda kunstiliste püüdlustega.

«Psühholoogiline teater, huumorimeele kombineerimine teatrikeele peente nüanssidega ning humanistlik sõnum on see, mida ka Läti Rahvusteater oluliseks peab,» seletas ta.

Proovid Riias algasid juba maikuus ning nende käigus analüüsiti põhjalikult romaani tegevusaega ning tänast päeva Eestis ja Lätis, samuti eesti ja läti näitlemistraditsiooni sarnasusi ja erinevusi. Läti Rahvusteatri trupp külastas selle hooaja algul ka Tallinna Linnateatrit, kus vaadati Tammsaare romaanisarja teisel osal põhinevat Nüganeni lavastust «Tõde ja õigus. Teine osa.»

Lavastuses «Maa ja armastus» mängivad peaosi, Karin ja Indrek Paasi Dita Lūriņa ja Uldis Anžes.

Teistes osades on Jānis Skanis, Normunds Laizāns, Līga Liepiņa, Daiga Gaismiņa, Daiga Kažociņa, Indra Burkovska, Anete Saulīte , Inga Misāne, Indra Roga, Ģirts Jakovļevs, Ainārs Ančevskis, Mārcis Maņjakovs, Mārtiņš Brūveris, Juris Lisners, Juris Jope, Juris Hiršs ja Kaspars Aniņš.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles