Komisjon: Reformierakond peab kandma Meikari annetuse riigieelarvesse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni otsuse kohaselt peab Reformierakond kandma riigikogu endise liikme Silver Meikari tehtud 115 000 krooni suuruse annetuse riigieelarvesse.

Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles pärast komisjoni koosolekut Postimehele, et kui Meikar on teinud Reformierakonnale annetuse, mille päritolu ta ise ei tea, ning partei kontori töötajad on kinnitanud, et ka nemad ei ole seda raha Meikarile andnud, siis järelikult on tegu anonüümse annetusega.

Erakonnaseaduse kohaselt ei ole anonüümsed annetused lubatud ning need tuleb annetajale tagastada - kui tagastamine pole aga võimalik, peab erakond kandma annetused riigieelarvesse. «Kuna Silver Meikaril ei ole andmeid, kelle käest see raha on pärit, ja keegi seda omaks ei tunnista, siis see tuleb maksta riigieelarvesse,» lausus Ojasalu.

Kui Reformierakond on teatanud, et soovib ka teistest Meikari tehtud annetustest loobuda, siis see on Ojasalu sõnul küsimus, kus komisjon ei saa seisukohta võtta. «Kui Reformierakond arvab, et see raha on kuidagi must või määrdunud või ei kõlba seda enda kassas pidada, siis nad loomulikult võivad sellega teha, mida nad iganes soovivad, aga siis on see juba puhtalt tsiviilühiskonna enda regulatsioon. Selle koha pealt komisjon mingeid ettekirjutusi ei tee,» märkis ta.

Küll otsustas komisjon pöörduda riigiprokuratuuri poole, et saada ülevaade ka teistest annetajatest, kes ülekuulamistel Meikari väiteid toetavaid ütlusi andsid. «Palume prokuratuuril esitada ülevaate, kellega oli tegemist, mis summadega oli tegemist, ja siis saame otsustada, kas meil on midagi edasi teha või mitte,» ütles Ojasalu.

Meikar kirjutas tänavu mais Postimehes ilmunud arvamusloos, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Artikli ilmumise järel erakonna rahastamisskeemide uurimiseks alustatud kriminaalmenetluse lõpetas riigiprokuratuur eelmisel nädalal, leides, et kogutud tõenditest süüdistuse esitamiseks ei piisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles