Politseijuht: kuritegevus on muutunud valgekraelisemaks

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher.
Politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher. Foto: Liis Treimann

Politsei põhja prefektuuri juhi Elmar Vaheri sõnul ei ole 1990. aastate kuritegevus praegusega võrreldav ning muuhulgas on tänapäeva Eestis kuritegevus valgekraelisemaks muutunud.

Vaher rääkis ETV saates «Kahekõne», et kuigi tapmiste ja mõrvade arv on Eestis suur, ei ole see ainus mõõdupuu vägivallakuritegude leviku hindamiseks ning kindlasti ei vasta tõele väited, et olukord kuritegevuses on sama hull kui 1990. aastatel.

«1990. aastatel, ajal, mil mina tulin politseisse tööle, toimus iga päev tapmine ja need olid gruppidevahelised kaklused, mitte sellised juhtumid, kus inimesed ei suutnud jagada pudelit viina või tikutopsi. Iga paari nädala tagant toimusid plahvatused ja ja need polnud pürotehnilised vingerpussid aastavahetusel, need olid tõsised põrgumasinad, mis viisid surma mitmeid elusid,» kirjeldas Vaher.

«Täna seda ei ole – tänased kõige raskemad kuriteod, tapmised, on seotud ikkagi olmetülidega ja sellel kõigel on mingi põhjus,» rääkis politseijuht ning lisas, et sageli on tapjad purjus ega soovigi tingimata ohvri surma.

«Need olukorrad ei ole võrreldavad, tänapäeva kuritegevus on hoopis teistsugune. Üheksakümnendad ei ole tagasi, kuritegevus on tänapäeva Eestis muutunud valgekraelisemaks, peidetumaks ja kindlasti rohkem majandusvaldkondade põhiseks,» kinnitas Vaher

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles