26 aastat ametis olnud Rondik lahkub haridustöötajate liidu juhi kohalt

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Rondik.
Sven Rondik. Foto: Toomas Huik

Pikaaegne Eesti Haridustöötajate Liidu juht Sven Rondik paneb novembrist ameti maha, tema järeltulija selgub täna Eesti haridustöötajate liidu volikogul.

Rondik ütles Õpetajate Lehele, et ametis oldud aastate jooksul peab ta õnnestumiseks seda, et ühiskonnale on õnnestunud õpetajaameti olulisus selgeks teha. Südant valutama paneb aga asjaolu, et noored ei leia teed kooli.

Rondik ütles, et ametiühingul pole hiljutiste streigiläbirääkimiste ajal kerge olnud, sest koalitsioonivalitsus on oma tegudes ametiühingu ja töötajate vastane ja seda ametiühingute vastu üldiselt. «Selle asemel et läbirääkimistelaua taga jõuda kompromissini, oleme jõudnud olukorrani, kus peab korraldama miitinguid ja streike. See pole ju meie eesmärk.»

Liidu juhi sõnul ei nõustu ta sellega, nagu poleks haridustöötajate streik tulemusi andnud. «Pärast streiki on saanud Aaviksoo õpetajate palga eestkõnelejaks! See on esialgu küll vaid sõnades, loodame, et ta jõuab ka tegudeni.»

Hulk ministreid pole aru saanud, kus valdkonnas nad töötavad, ega ole hariduse jaoks midagi teinud.

Rondiku sõnul on hariduse arengut ja õpetajaameti väärtustamist seni pärssinud haridusministrite asjatundmatus. 

«Minu ametiühinguajal on olnud 12 ministrit. Olen neile öelnud: ministrid tulevad ja lähevad, aga haridustöötajate liit jääb. Hulk ministreid pole aru saanud, kus valdkonnas nad töötavad, ega ole hariduse jaoks midagi teinud,» ütles Rondik.

«(Praegune – toim.) Haridusministeerium pole enam haridust suunav ja juhtiv jõud Eestis, ta on projektipõhine. Terviklahendust neil pole. Haridus ei saa olla projektipõhine, vaid riiklik, sihipärastatud. Haridusstrateegia on vaid niisama kena muusika.»

«Arvatakse, et kui asjast aru ei saa, likvideerime ära. Likvideeritigi õpetajate kvalifikatsioonitõstmise süsteem, nüüd teeme meeletuid jõupingutusi, et seda taastada. Oli kutsenõuandlate süsteem, tänapäeval on karjäärinõustajad, aga õpilased ei tea, kuhu minna. Või siis pedagoogikateadus. Kas teie teate, kus meil see on?»

26. oktoobril kogunev EHLi volikogu valib uue juhi mitme kandidaadi vahel.

«Kuna mind valiti juhatuse auesimeheks, ei jää ma koduseks ega hakka lakke vahtima. Tahan võimetekohaselt kaasa aidata, anda nõu, kui seda peetakse vajalikuks küsida,» lubas Rondik.

Loe ka Sven Rondiku Õpetajate lehele antud intervjuud Postimehe arvamusportaalist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles