Reformierakonnast on viie kuuga lahkunud üle 200 inimese

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Mai lõpus rahastamisskandaali sattunud Reformierakonnast on viie kuuga lahkunud üle 200 inimese, samas kui uusi liitujaid on olnud ligi 500.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk ütles Postimehele, et alates 22. maist, mil ilmus rahastamisskandaali algatanud Silver Meikari arvamuslugu, on erakonnaga liitunud 490 ning lahkunud 215 inimest. «See, et erakonnaga liitutakse ning vahel ka lahkutakse, ei ole kuidagi ebatavaline. Reformierakonnaga on liitunud viimastel aastatel tuhandeid uusi inimesi ning aastal 2013 oleme Eesti suurim erakond,» lausus ta.

Samuti ütles Kukk, et Meikari vahendatud 115 000 krooni suuruse annetuse osas aktsepteerib partei erakondade rahastamise järelevalve komisjoni seisukohta ning kannab selle riigieelarvesse. «Nagu olen varasemalt öelnud, soovime vabaneda ka teistest Silver Meikariga seotud annetustest, mida ta ise ei ole ajakirjanduses maininud,» märkis ta, öeldes, et erakonnal ei ole kuidagi võimalik kontrollida ja veenduda, kas needki annetused ikka pärinevad tema enda vahenditest.

«Kui Silver Meikari sõbrad, kes on tänaseks erakonnast lahkunud, samuti ei tea, kust nad raha saavad ning on aegade jooksul erakonnale annetanud, siis oleme valmis ka need annetused esimesel võimalusel riigieelarvesse kandma või heategevuseks annetama,» lisas peasekretär.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon otsustas neljapäeval, et Reformierakond peab kandma Meikari vahendatud annetuse riigieelarvesse. Järelevalvekomisjoni esimees Ardo Ojasalu ütles, et kui Meikar on teinud Reformierakonnale annetuse, mille päritolu ta ise ei tea, ning partei kontori töötajad on kinnitanud, et ka nemad ei ole seda raha Meikarile andnud, siis järelikult on tegu anonüümse annetusega.

Erakonnaseaduse kohaselt ei ole anonüümsed annetused lubatud ning need tuleb annetajale tagastada - kui tagastamine pole aga võimalik, peab erakond kandma annetused riigieelarvesse. «Kuna Silver Meikaril ei ole andmeid, kelle käest see raha on pärit, ja keegi seda omaks ei tunnista, siis see tuleb maksta riigieelarvesse,» lausus Ojasalu.

Samuti otsustas komisjon pöörduda riigiprokuratuuri poole, et saada ülevaade ka teistest annetajatest, kes ülekuulamistel Meikari väiteid toetavaid ütlusi andsid. «Palume prokuratuuril esitada ülevaate, kellega oli tegemist, mis summadega oli tegemist, ja siis saame otsustada, kas meil on midagi edasi teha või mitte,» märkis Ojasalu.

Meikar kirjutas 22. mail Postimehes ilmunud arvamusloos, et annetas parteile aastatel 2009–2010 115 000 krooni, mis ei olnud tema oma ja mille päritolu ta ei tea. Artikli ilmumise järel erakonna rahastamisskeemide uurimiseks alustatud kriminaalmenetluse lõpetas riigiprokuratuur eelmisel nädalal, leides, et kogutud tõenditest süüdistuse esitamiseks ei piisa. Sel kolmapäeval heitis Reformierakond Meikari maine kahjustamise pärast erakonnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles