Sõerd: palgaralli on paisutava eelarvepoliitika peegeldus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine rahandusminister Aivar Sõerd..
Endine rahandusminister Aivar Sõerd.. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Endine rahandusminister, Tallinki hotelliketi tegevjuht Aivar Sõerd ütles avaliku sektori mulluse suure palgatõusu kohta, et see on ilmekas peegeldus eelarvepoliitika muutusest, mis leidis aset pärast 2007. aasta kevadvalimisi.

«Ma ei liialda, kui ütlen, et enne 2007. aasta kevadvalimisi oli eelarvepoliitika kontrolli all, seda võis pidada kitsendavaks eelarvepoliitikaks. Pärast valimisi muutus see aga paisutavaks eelarvepoliitikaks,» ütles eelmises valitsuses rahandusministri ametikohal olnud Sõerd.

Ta tsiteeris 2. märtsil valminud Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) raportit Eesti kohta, mis ütleb, et tänu mitu aastat ülejäägis olnud eelarvele on Eestil kogunenud reservid, mis on kriitilise tähtsusega finantsstabiilsuse saavutamiseks. Raport toob välja, et seda on rikkunud 2007.-2008. aastal aset leidnud kulutuste järsk tõus eeskätt palgafondi ja pensionide näol. Kumulatiivne kasv aastatel 2007-2008 oli suisa 24 protsenti. Sama protsent on ka riigieelarve absoluutnumbrites näha.

«Ehk 2008. aastal - sel ajal, kui erasektori hakkas pidurit tõmbama - siis avalik sektor andis hoogu juurde,» märkis Sõerd.

«Nüüd on näha, et eelarvemahu tagasitoomine riigile jõukohasele tasemele on üsna keeruline ülesanne ja ei ole sugugi kindel, et sellega toime tullakse,» oli Sõerd kriitiline. «Negatiivsed lisaeelarved ja eelarvekärped ei ole efektiivsed meetmed majanduse käimatõmbamiseks - see on varasemate valearvestuste parandamine.»

Riigiasutuste ja ametnike avaldatud palgaandmetest selgub, et 2008. aastal olid palgad aasta varasemaga võrreldes hoogsalt kasvanud, kohati kuni 30 protsendi võrra. Samas tõi suurettevõtja Urmas Sõõrumaa intervjuus Postimehele välja, et erasektori palgad on vähenenud kindlalt kolmandiku võrra, pluss tuhandete töökohtade kaotus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles