Eestimaa Looduse Fond: Nord Streami seletused ei veena

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Lotman..
Aleksei Lotman.. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna toimus Tallinnas Eestimaa Looduse Fondi (ELF) ja Nord Streami esindajate kohtumine seoses viimaste kavatsusega rajada Läänemerre täiendavad gaasijuhtmed.

Kohtumisel ei suutnud Nord Stream ELFi hinnangul vastata mitmetele olulistele küsimustele nii olemasolevate kui ka plaanitavate gaasijuhtmete mõju kohta Läänemere keskkonnale.

«Läänemere seisund on kriitiline ning selle täiendav ohustamine ei ole vastuvõetav,» ütles kohtumisel osalenud ELFi merekeskkonna ja looduskaitse ekspert Alex Lotman. Ta lisas, et Nord Stream ei ole suutnud senistele keskkonnauuringutele vaatamata näidata, kui palju reostust ja ohtlikke kemikaale merepõhja setetest tegelikult Läänemerre vabaneb. «Ka sel korral ei saanud me sellele vastusei,» ütles Lotman.

ELF leiab, et uute gaasitorude rajamine on vastuolus globaalsete kliimaprobleemide ohjeldamise vajadusega, milleks tuleb fossiilkütuste tarbimist vähendada.

Looduskaitsjad peavad vajalikuks, et juhul kui Eesti vetesse antakse välja Nord Streami uuringuluba, tuleb  kindlasti uuringute läbiviimine usaldada Eesti teadlastele ja mereuuringutega tegelevatele akadeemilistele institutsioonidele, kellel on parim võimalik teave Eesti merest. ELF soovitas uuringuloa taotlemisel täiendavalt konsulteerida Eesti teadlastega, kes on välisministeeriumi palvel kommenteerinud Nord Streami uuringuloa taotlust.

Kohtumise lõpus lepiti kokku, et Nord Stream otsib vastuseid ELFi tõstatatud küsimustele ja konsultatsioone keskkonnaorganisatsioonide ning Nord Streami vahel jätkatakse. Lisaks ELFile osalesid kohtumisel Keskkonnaõiguse Keskuse, Balti Keskkonna Foorumi, Loodusuurijate Seltsi, Eesti Rohelise Liikumise ja Eesti Looduskaitse Seltsi esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles